Inleiding 

KRRRSSJT! *hier moet je je even een indringend scheurend geluid bij voorstellen!* Het is niet meer weg te denken in hedendaagse toepassingen, klittenband! Denk maar aan de schoenen die je als kind had toen je je veters nog niet kon strikken, of als sluiting voor allerlei voorwerpen zoals jassen, tassen, tenten. We hebben het hier over klittenband!

Ontdekking en toepassingen

Klittenband werd ontdekt door de Zwitserse ingenieur George de Mestral in 1948. Hij was met zijn hond gaan wandelen, en bekeek hoe het kwam dat er in de klitten van diens vacht allerlei dingen bleven hangen. Hij besloot dit onder de microscoop te leggen en ontdekte dat er allemaal kleine weerhaakjes zaten die er voor zorgden dat de voorwerpen er als het ware in bleven kleven. Met die wetenschap gaat hij aan de slag en ontwikkelt hij de klittenband en noemt het ‘Velcro', een combinatie van de woorden velours en crochet, de fluweelhaak.

Klittenband heeft een ruwe en een zachte kant die je op elkaar drukt. Wat er dan gebeurt is dat de ruwe kant (haakjes) in de zachte kant vol kleine harige lusjes haakt en op die manier bevestigd wordt. Dit is relatief stevig, je kunt de beide delen niet verschuiven ten opzichte van elkaar maar je kunt het wel lostrekken, wat ook de bedoeling is.

Het eenvoudige gebruik is een van de grote voordelen. Denk maar eens aan toneelspelers die tussentijds snel van kleding moeten verwisselen, maar de kleding aan elkaar met klittenband en het klusje is zo gepiept!

NASA was een van de eersten die klittenband ging gebruiken. Zij verwerkten het in ruimtekleding.

Een van de eerste versies van het kunsthart maakte gebruik van klittenband, bedoeld om de ventrikels bij elkaar te houden.

onderzoeksvragen

Door klittenband vooruit geholpen
Bedenk hoe de ontwikkeling van klittenband de technologie vooruit heeft geholpen.

Geschiedenis van toepassingen
Maak een tijdsbalk met daarop de vooruitgang in klittenband toepassingen op allerlei gebieden.

Experimenteer

Verzin een experiment waarbij je (het principe van) klittenband gebruikt.