Inleiding

De orde van de Tempeliers was een katholieke monnikenorde die erg actief was tijdens de periode van de kruistochten. Ze noemden zichzelf “Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici oftewel de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo. Zoals gezegd werd de orde opgericht ten tijde van de kruistochten. Het voornaamste doel van de orde was om de kruisvaarders te beschermen tegen rovers en andere bendes die de pelgrims vermoorden en beroofden. 

Oprichting

Rond 1119 kwamen 2 franse ridders, Hugues de Payens en Godfrey de Saint-Omer, met het idee om de pelgrims van de kruistochten te beschermen tegen de georganiseerde bendes die de pelgrims onderweg overvielen. Ze legden dit verzoek neer bij koning Baldwin 2 van Jeruzalem en die stemde toe en gaf ze een hoofdkwartier op de tempelberg. Hun hoofdkwartier lag op de plaats waar waarschijnlijk de ruïnes van de tempel van Salomon . Vandaar dat ze hun naam ook zo kozen. De tempeliers waren in eerste instantie een arme orde, omdat ze slechts bestonden door verschillende donaties. Hun embleem was ook één paard met daarop twee tempeliers, om aan te geven dat ze arm waren. Toen in 1129 de orde werd erkend door de katholieke kerk was het snel gedaan met de armoede van de tempeliers, omdat het door veel christenen als een goed doel werd beschouwd. Doordat er veel geld was en de tempeliers allemaal goed getrainde militairen waren, werden ze snel groter. De rijkdom was van de organisatie omdat de individuele tempeliers gebonden waren aan armoede. Doordat ze zoveel geld hadden konden pelgrims hun vermogen onder beheer stellen van de tempeliers, waarbij ze een cheque kregen bij vertrek en bij aankomst in het heilige land de cheque weer inleverden en daar hun vermogen weer terugkregen. In principe was dit een vroege vorm van bankieren. Op een gegeven moment was de orde in het bezit van grote stukken land in Europa en het Midden-Oosten, bezaten ze kastelen, wijngaarden, scheepsvloten en zelfs het hele eiland Cyprus. 

Ondergang

Halverwege de 12de eeuw werd de moslimwereld steeds meer een eenheid door de leiding van enkele sterke leiders. Ook hadden de tempeliers aanvaringen met andere christelijke militaire ordes. Daarnaast stond koning Philip IV van frankrijk diep in de schulden bij de tempeliers. Door de tempeliers te beschuldigen van ketterij en andere misdaden zorgde Koning Philip IV ervoor dat hij zijn schulden niet meer hoefde te betalen. Op vrijdag 13 oktober 1307 liet Philip IV alle franse tempeliers oppakken en vervolgen. Later nog in 1310 liet hij in Parijs veel tempeliers branden op de branstapels. Over hun snelle opkomst en verdwijning doen nog veel verhalen de ronde.

onderzoeksvragen

Opkomst
Hoe kwamen de tempeliers zo snel op?

Ondergang
Wat zorgde voor hun ondergang?

Organisatie
Hoe zat de organisatie in elkaar? Denk hierbij aan de financieën en aan de rangordes?

Kruistocht
Bij welke kruistochten speelden de tempeliers een grote rol?

Nalatenschap

Wat is er tegenwoordig nog te merken van de Tempeliers? Welke verhalen doen de ronde?