Inleiding 

De verenigde republiek van Tanzania (Jamhuri ya Muungano wa Tanzania) is een onafhankelijk land in Oost-Afrika met een oppervlakte van 883.749 km. Het kent bijna 40 miljoen inwoners en een federaal staatssysteem, met deelstaten Tanganyika en Zanzibar. Het bestaat uit 26 regio's en 127 districten met Dar es Salaam als grootste stad, maar Dodoma is de officiële hoofdstad.

Kolonie

De republiek Tanzania heeft een uiteenlopende geschiedenis wat betreft buitenlandse invloed. Zo waren de Arabieren, Perzen, Portugezen, Duitsers en Britten ooit aanwezig in het land. Kolonisatie was onder andere interessant omdat de handel en kweek van specerijen in Tanzania goed mogelijk was. Momenteel is Amani Karume de president van republiek Tanzania. De handelstalen die op dit moment in Tanzania worden gesproken zijn Swahili en Engels, de grootste religies in het land zijn het Christendom en de Islam.

Natuur

Tanzania grenst voor een groot deel aan het water. Aan de oostkant is dit de Indische oceaan, in het westen Lake Tanganyika, in het noordwesten Lake Victoria en in het zuidwesten Lake Malawi en de rivier Rovuma. Tanzania kent tevens het diepste punt van Afrika in Lake Tanganyika (veroorzaakt door de verschuivingen van de Oost-Afrikaanse tektonische plaat).

Ecologische bijzonderheden van het land zijn bijvoorbeeld de ‘Ngorongoro krater', 's werelds grootste caldera. Dit nationaal park staat op de UNESCO werelderfgoed lijst, als een van de grootste wildgebieden ter wereld. Grappig feitje: Hoewel de dierenpopulatie erg divers is, komt de Giraffe niet in de Ngorongoro krater voor, omdat ze met hun lange nek en lange poten de steile afdaling niet aan kunnen! Ook ligt een deel van de Serengeti in Tanzania, het is een (natuur)gebied bestaande uit savannes en boslandschappen.

onderzoeksvragen

Politieke geschiedenis
Beschrijf de politieke ontwikkelingen die het land door de jaren heen heeft doorgemaakt.

Kolonisatie
Welke invloed heeft de kolonisatie van Tanzania door verschillende landen gehad? Hoe is dat nu nog te merken.

Machtsgrepen
Door de jaren heen zijn er verschillende binnenlandse politieke machtsgrepen geweest, beschrijf de ontwikkelingen en de betrokken partijen en de effecten die dit heeft.

Mens en natuur

Beschrijf wat de invloed van de natuur in Tanzania is, en wat dit inhoudt voor de lokale economische activiteit.