Inleiding 

Wie kent ze niet, de opvallende en vaak wat lugubere surrealistische werken van de Spaans-Catalaanse kunstenaar Salvador Dali. Dali (1904 -1989) werd geboren als Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali i Domenech in Figueres, Spanje.

Hij was een excentriekeling en stond er om bekend dat hij onconventionele dingen deed om aandacht op zichzelf te vestigen. Je ziet het alleen al aan de foto's van hemzelf, de opvallende snor en priemende oogopslag zijn tekenend! Hij was een veelzijdig kunstenaar, zijn werken omvatten schilderijen, beeldhouwwerken, films en fotografie.

Opvallend detail: Dali werd vlak voor zijn eindproef geschorst van de kunstacademie, omdat hij verkondigde dat hij vond dat niemand daar competent genoeg was om hem te examineren.

Werken

Zijn eigen schilderijen beschreef hij zelf vaak als ‘handgemaakte droomfoto's'. Een aantal figuren duiken herhaaldelijk op in zijn werken, zoals klokken en giraffes, ook gebruikt hij regelmatig een soort schaduwfiguur en insecten in zijn werk. Thema's zijn vaak de dromenwereld en de vergankelijkheid. Zijn schilderij ‘the persistence of memory' is een van de meest bekende werken, je kent het ongetwijfeld. Het haast nauwelijks te omschrijven werk met daarop een kale vlakte vol klokken die als het ware smelten is wereldwijd bekend. Het werk is ook een verwijzing naar de relativiteitstheorie van Albert Einstein.

Veel van zijn werken zijn uiterst intrigerend en bevatten vaak een soort visuele illusies, waarbij bijvoorbeeld twee beelden in een plaatje verwerkt zijn, zoals bijvoorbeeld ‘the slave market'. Ook werkte Dali samen met Alfred Hitchcock voor de film ‘Spellbound' en met Walt Disney werkte hij aan ‘Destino'. (fragmenten van deze werken zijn overigens vrij te vinden op het internet, bijvoorbeeld youtube) En wist je dat het Chup a Chups-logo door Dali ontworpen werd? Dali kwam ook politiek gezien in opspraak door zijn positieve standpunt over de Spaanse dictator Franco.

Dali's werk zit vol symboliek en verborgen verwijzingen. Bijvoorbeeld een ei, wat staat voor liefde en hoop. Of mieren die voor dood , verderf en seksueel verlangen staan.

Omdat Dali zo'n markant figuur was, is er over hem erg veel te vinden. Zo hield hij er bekende vrienden en aanhangers op na, er is veel over hem geschreven. Welke werken waren typerend voor hem als persoon, welke fases heeft hij bijvoorbeeld doorgemaakt en welke invloeden vind je terug? Een profielwerkstuk bij uitstek waarbij je geschiedenis en kunst en misschien zelfs politiek kan combineren!

onderzoeksvragen

Dali en Franco
Hoe stond Dali ten opzichte van het regime van Franco?

Ontwikkelingen
Welke ontwikkelingen kan je ontdekken als je de kunstwerken van Dali op een tijdslijn zet?

Droomwereld
Een van zijn favoriete onderwerpen was de droomwereld, hoe kwam dit naar voren uit zijn werk?

Communicatiemiddel

Hoe gebruikte Dali zijn kunst als communicatiemiddel?