InleidingĀ 

Op de wereld bestaan bijna tweehonderd landen die ieder een unieke cultuur hebben. Die cultuur wordt vaak bepaald door de inwoners van een land, de bevolking. De bevolking heeft iets met het land waar ze wonen en hoe een land eruit ziet bepaald hoe een volk zich gedraagt. Maar zoals met zoveel dingen zijn er hierop uitzonderingen, zo ook de Roma.

De Roma, ook wel zigeuners genoemd, zijn een volk dat geen vaste verblijfplaats heeft en niet in een bepaald land woont. Vanaf de 9de eeuw hebben de Roma zich vanuit India verspreid over de wereld en zijn nu vooral te vinden in Oost Europa en Noord Amerika. Veel mensen associƫren de Roma met rondreizen en denken dat ze nog in woonwagens wonen. Dat laatste is op dit moment niet meer waar, de Roma vestigen zich tegenwoordig vaak in vaste verblijfplaatsen.

Ongeschreven geschiedenis

Over de geschiedenis van de Roma is weinig bekend, omdat er weinig over opgeschreven is. Uit de taal die de Roma spreken (het Romani) is gebleken dat deze verwant is aan bepaalde regio's waar ze vermoedelijk vandaan komen. Genetische tests hebben dit later kunnen bevestigen. In de laatste anderhalve eeuw is er veel onderzoek geweest naar de oorsprong van de Roma en ondertussen er al meer bekend geworden over de ongewone geschiedenis van de Roma.

onderzoeksvragen

Demografische verspreiding
Hoe is de demografische verspreiding van de Roma verklaard?

Invloed van de Roma

Wat is de huidige invloed van de Roma op de samenlevingen waar ze wonen?