Inleiding

Kritiek op de overheid en de maatschappij is van alle tijden. Kunstenaars en artiesten hebben hun eigen manieren op dit te laten horen en zien. De protestsong is een bekend en beproefd concept in alle genres om iets aan de kaak te stellen. Vele artiesten hebben in het verleden zo'n nummer geschreven, maar ook nu reageert bijvoorbeeld de band Green Day met het nummer 21 Guns op de wapen-problematiek in de VS.

Historie

Er zijn vele protestsongs geschreven. Sommige artiesten en bands, zoals Bob Dylan en U2, maar ook bijvoorbeeld de Nederlandse zanger Boudewijn de Groot staan er zelfs om bekend. Deze liedjes worden altijd geschreven als reactie op een actuele problematiek. Er wordt direct kritiek geleverd op bijvoorbeeld een maatschappelijk fenomeen of overheidsbeleid. Voor je profielwerkstuk zou het leuk kunnen zijn om eens in de wereld van de protestsongs te kijken en op zoek te gaan naar de reden van protest en misschien ook het effect van het lied.

Formulering en stijl

Er zit behoorlijk veel verschil tussen de soorten protestsongs. De ene artiest doet het direct en duidelijk, neem bijvoorbeeld Zwartwit van Frank Boeijen. Bruce Springsteen's Born in the USA is een stuk cryptischer, luister maar eens goed, hij is allesbehalve trots aan het zingen over zijn afkomst. Nog een manier is het gebruik van humor, een goed voorbeeld hiervan is Leven na de dood van Freek de Jonge.

Protestfilm

Naast de protestsong is momenteel ook de protest-film in opkomst. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld An Inconvenient Truth van Al Gore en de films van Michael Moore. Ook hierin wordt kritiek geuit, in het geval van Gore op de hele wereldbevolking, in het geval van Moore vooral op de Amerikaanse maatschappij.

onderzoeksvragen

Protestongs
Welke protestsongs ken je?

Problematiek
Aan welke problematiek kun je de protestsongs koppelen?

Effect
Welke effect hebben protestsongs gehad?

Formulering en stijl
Welke rol speelt formulering en stijl in protestongs?

Andere manieren van kritiek

Op welke andere manieren wordt door creatieven kritiek op de maatschappij geleverd?