Inleiding

Friedrich Wilhelm Nietzsche was een 19e eeuwse filosoof. Verder was hij een klassicus, dichter en componist. De filosofische werken die hij schreef waren behoorlijk controversieel en deden flink wat stof opwaaien. Later zou zijn werk ook misbruikt worden door de Nazi’s om hun eigen idealen te beargumenteren.

Leven

Nietzsche werd geboren in het duitse Röcken in oktober 1844. Hij was zoon van een Lutherse pastoor en een docente. Hij studeerde theologie in Bonn. Tijdens zijn studie las hij het werk van Schopenhauer. Schopenhauer was een grote inspiratiebron voor Nietsche er is duidelijk een invloed te zien op Nietzsches werk. Toen hij op 24-jarige leeftijd werd gevraagd om professor te worden voor filologie aan de universiteit van Basel nam hij de baan aan. Hij is tot nu toe nog steeds een van jongste professoren die ooit die leerstoel kregen. In de jaren daarna reisde hij veel door Europa en woonde in verschillende landen. Tijdens deze periode schreef hij o.a. Also sprach Zaruthustra en zijn autobiografie Ecce homo. In 1889 stortte hij mentaal in en werd hij nog een aantal jaren verzorgd voordat hij in augustus 1900 stierf. 

Filosofische overtuigingen

De opvattingen van Nietzsche waren controversieel en zijn dat nog steeds. Dit komt gedeeltelijk door zijn provocatieve manier van schrijven. Hij had een afkeer voor het Christendom en liet dat op een zeer expliciete manier naar voren komen in zijn werk. Verder was hij een nihilist en immoralist. Het nihilisme zag hij als het onvermijdelijke resultaat van de zinloze zoektocht naar de zin van iets. Zijn immoraliteit uitte hij door vooral tegen de huidige moraal aan te schoppen. Hij wilde alle normen en waarden herzien met als richtlijn de natuurlijke impulsen van het leven zelf. Dit is slechts het topje van de ijsberg aangezien Nietzsches werk veel verder rijkt.

onderzoeksvragen

Biografie
Hoe zag het leven van Nietzsche er uit?

Opvattingen
Wat waren zijn belangrijkste opvattingen?

Nalatenschap
Wat is er tegenwoordig nog terug te vinden van het werk van Nietzche?

Misbruik van zijn werk
Hoe werd zijn werk door de Nazi’s gebruikt voor hun eigen doeleinden?

Ontvangst van zijn werk

Hoe dachten zijn tijdgenoten over zijn werk? Hoe word er nu over gedacht?