Inleiding

Mythen en sagen zijn volksverhalen. Er bestaan allerlei overleveringsverhalen, gerelateerd aan bijvoorbeeld een tijdsperiode of een land.In mythen zijn goden en halfgoden het onderwerp, bij sagen gaat het meer om een vertelling over bijvoorbeeld een (boven)natuurlijk verschijnsel. De verhalen hebben vaak een cultuurhistorische betekenis op lokaal of zelfs mondiaal vlak. Mythen en sagen zitten vol met symboliek en hebben vaak een morele waarde. Bepaalde principes over bijvoorbeeld ‘goed gedrag' of heldhaftige acties om een voorbeeld aan te nemen komen hier uit naar voren.

Iedereen kent wel mythen

Mythologische verhalen zijn overal ter wereld wijd verbreid, elk land, stad, dorp of volk kent zijn eigen verhaal. Iedereen kent de Griekse- en Romeinse vertellingen, en binnen Europa zijn ook de Keltische en Scandinavische mythen bekend. Wie kent niet het ontstaansverhaal van Rome, met Remus en Romulus die volgens de verhalen gezoogd werden door een wolvin ‘ Lupa Capitolina' en waarbij Romulus na het vermoorden van zijn broer zijn naam aan de stad gaf.

Of het verhaal van Narcissus, die niets van anderen moest weten. De dames die het niet uit konden staan dat hij ze geen aandacht gaf zorgden ervoor dat hij ‘betoverd werd' en daardoor verliefd werd op zijn eigen spiegelbeeld. Hij kwam om doordat hij in het water viel toen hij zijn reflectie in het een afscheidskus wilde geven. Tegenwoordig is ‘narcisme' in de psychologie nog steeds een term waarmee mensen beschreven worden die erg vol van zichzelf kunnen zijn en weerstand hebben tegen het vragen van hulp aan anderen!

onderzoeksvragen

Functie
Welke functies hebben mythen en sagen in de overlevering?

Hedendaagse mythen
Welke mythen bestaan er in Nederland (of een ander land), hoe zijn deze ontstaan?

Overleveringsverhalen
Hoe vinden we overleveringsverhalen terug in de literatuur?

Oorsprong
Onderzoek de oorsprong van bepaalde mythen of sagen.

Samenhang

Zijn er (geschiedkundige/maatschappelijke) gebeurtenissen waarmee bepaalde mythen of sagen samenhangen?