Inleiding 

Leonardo da Vinci (1452-1519) veelzijdig grootmeester in kunst en wetenschap in het Florence van de Renaissance. Deze Italiaanse ‘uomo universale' leefde in een periode waarin kunst en wetenschap floreerden. Hij was schilder, beeldhouwer, componist, architect, uitvinder, ingenieur, filosoof, astronoom en natuurkundige.

Vooruitstrevend

Da Vinci was een perfectionist met lef en in gedachtegoed zijn tijd ver vooruit. Op zijn ideeën en werken werd in zijn tijd erg sceptisch gereageerd, of ze werden zelfs absurd en aanstootgevend gevonden. Neem bijvoorbeeld Da Vinci's interesses in empirische wetenschap en in het bijzonder anatomie. Dit leidde ertoe dat hij 's nachts overledenen opgroef om anatomisch onderzoek op hen te verrichten en hier gedetailleerde schetsen van te maken! Uiteraard werd dit niet getolereerd door zijn tijdgenoten, maar het bracht wel essentiële nieuwe inzichten in de tot dan toe gehanteerde anatomische afleidingen van Galenus bijvoorbeeld.

Hoewel hij in staat was geniale dingen te bedenken en militaire werktuigen te bouwen, was hij ook pertinent tegen oorlogsvoering. Hij bouwde om die reden waarschijnlijk bewust ‘fouten' in zijn tekeningen, zodat ze niet goed bruikbaar waren.

Opvallend is dat da Vinci linkshandig was en altijd in spiegelschrift schreef.

Hij hield er van als ‘alles klopte', ofwel alles volgens wiskundige benadering in evenwicht was, voldeed aan de standaard van de Gulden snede Phi.

Bekende kunstwerken van da Vinci die je ongetwijfeld kent, zijn ‘het laatste avondmaal van Christus', ‘La Gioconda' ofwel Mona Lisa, de schets van ‘ the Vetruvian Man'. Maar ook zijn er veel werken van da Vinci als uitvinder, wetenschapper. Bijvoorbeeld de gedetailleerde anatomische studies die hij maakte, of zijn tekeningen voor vliegmachines en takelwerktuigen. Ook ging hij aan de slag met een waterpomp installatie, een duikpak uit en een kruisboog.

Een moderne hype! Er wordt veel gespeculeerd over Leonardo Da Vinci..kijk maar eens naar de bestseller ‘DaVinci code' van de hand van schrijver Dan Brown. Waarbij Da Vinci in verband gebracht wordt met allerlei geheime, elitaire genootschappen.

onderzoeksvragen

Opspraak
Waardoor kwam da Vinci’s werk zo in opspraak?

Overzicht
Maak een overzicht van zijn werken en gedachtegoed.

Inspiratie
Wie of wat inspireerde da Vinci in zijn werk en gedachten?

Invloeden
Welke invloeden zijn terug te vinden in de werken van da Vinci?

Doe-het-zelf

Voer een van de bouwkundige schetsen van Da Vinci op schaal uit en kijk of het werkt!