Inleiding 

Van Dale: lei·der (leiders; leidster) = iemand die leidt, bestuurt

Iedereen heeft wel een mening over leiderschap, hoe het zou moeten, en welke keuzes er gemaakt zouden moeten worden. Neem eens de felle kritiek die de Amerikaanse president Bush te voorduren krijgt...terecht of niet? Of Balkenende als visitekaartje van de Nederlandse samenleving, hoe doet ‘ie t? Iedereen heeft eigenlijk altijd een mening over ‘de leider', niets sappiger dan roddels over de baas toch?!

Leiderschap

Afgezien van de meningen van volgelingen, zijn de activiteiten van een groepsleider het onder zijn/haar verantwoordelijkheid realiseren van een bepaald doel. Leiderschap is altijd doelbewust, doelgericht en doelmatig gedrag. Leiders worden vaak onderscheiden in hoe zij leiding geven, is dat bijvoorbeeld taakgericht, of juist gericht op het onderhouden van goede relaties tussen de mensen die aan die taken werken? De effectiviteit van een leider hangt af van zowel zijn of haar persoonlijkheid, als de ervaren controle over een situatie. Grote beheersbaarheid wordt door een leider bijvoorbeeld ervaren wanneer hij/zij op goede voet staat met hun staf, macht kan uitoefenen en er een duidelijk gestructureerde taakomschrijving is.

Leiderschap is er in de vorm van zogenaamd ‘transactioneel leiderschap', en ‘transformationeel leiderschap'.

Bij het transactioneel leiderschap zorgt de leidinggevende dat zijn staf met hem meewerkt door duidelijke doelen te stellen, goede beloningen en ondersteuning te geven en aan psychologische behoeften te voldoen, in ruil voor een bepaald niveau van werkprestaties. Het berust dus op het voor-wat-hoort-wat, iedereen houdt zich aan zijn deel van de overeenkomst.

Het transformationeel leiderschap houdt in dat leiders hun staf, of volgelingen motiveren door hun persoonlijke behoeften een onderdeel van het gezamenlijke doel te maken. Wat je ziet is dat zij passie en inzet weten om te vormen in actie, en daarin hun volgelingen ook enthousiast krijgen. Voorbeelden van transformationele leiders zijn bijvoorbeeld de charismatische Martin Luther King, of Mahatma Gandhi.

onderzoeksvragen

Leiderschapstijlen van grote wereldleiders
Onderzoek de leiderschapstijlen van grote wereldleiders, welke technieken gebruiken zij om de steun van hun volk te krijgen?

Verschillende aanpakken
Welke politieke/leiderschapsaanpak werkt voor welke doelgroep?

Verschillen tussen stromingen
Zet leiderschapstijlen van verschillende stromingen tegen elkaar uit, bv communisme vs. Kapitalisme, en is er bijvoorbeeld een verschil tussen democraten en aristocraten?

Koningshuis
Onderzoek welke functie een koningshuis inneemt in de betreffende maatschappij, zijn zij leiders of niet? Geeft het hebben van zo’n boegbeeld een gevoel van verbondenheid bv?

Middelen om mensen over te halen

Wat voor middelen zetten leiders in om hun boodschap over te brengen en mensen voor zich te winnen?