Inleiding

Overal om ons heen zijn prikkels, die wij binnenkrijgen en interpreteren. Zo ontstaat onze waarneming. Sommige aspecten daarvan zijn bewust, anderen zijn dat niet. Je hersenen kunnen flink misleid worden, waardoor je dingen ziet die er niet zijn, of een koude sensatie voelt wanneer die er niet werkelijk is.

Specifiek

Hoe worden prikkels geïnterpreteerd, wat doen je hersenen en welk resultaat heeft dat? Is mijn kleur rood hetzelfde als jouw kleur rood, waarom kan ik misleid worden in mijn waarnemingen? Kleurperceptie heeft te maken met het binnenkrijgen van stimuli via de retina en de optische zenuw (zogenaamde kegelcellen) en dat via synapsen als informatie doorgeven in de hersenen. Ook heeft het menselijk lichaam de neiging dingen waar te nemen in de context, soms zelfs dingen aan te vullen die er niet zijn...het zijn dit soort fenomenen waarop optisch bedrog is gebaseerd.

Een leuk voorbeeldje van optisch bedrog is bijvoorbeeld het stereokinetisch diepte fenomeen; Dit houdt in dat een bepaalde rotatie van figuren een driedimensionale illusie veroorzaakt. In feite zijn het ronddraaiende cirkels, maar als je even goed kijkt interpreteren je hersenen die figuur driedimensionaal, als een soort ronddraaiende krater.

onderzoeksvragen

Manieren van waarnemen
Welke vormen perceptie zijn er en welke gevolgen hebben ze?

Kleurenblindheid
Wat veroorzaakt kleurenblindheid en wat zijn de gevolgen voor een mens?

Optisch bedrog
Wat is de realiteit en wat is illusie bij optisch bedrog?

Perceptie in besliskunde
Welke rol speelt perceptie bij besliskunde?

Culturele factor

Heeft perceptie een culturele factor?