Inleiding 

Hans Rüdi Giger (1940-heden) is een Zwitserse surrealistisch kunstenaar. Zijn werk kenmerkt zich door biomechanische esthetiek, vaak resulterend in lugubere levensvormen en aliens, vaak uitgevoerd met airbrush technieken. Hij studeerde architectuur en industrieel ontwerpen., maar legt zich uiteindelijk op kunst toe. Zijn kunst omvat sculpturen, schilderijen, zeefdrukken, meubels en visuele effecten in films. Hij kreeg in 1980 een Oscar voor de film Alien en sindsdien mocht hij nog een aantal museumprijzen in ontvangst nemen.

Werken

Giger wist in zijn werken zijn eigen interesses en angsten te verwerken. Zo is hij bang voor het onverklaarbare, de dood en schachten. Hij heeft een voorkeur voor een donkere, spookachtige en zwaarmoedige weergave en ook wapens en martelwerktuigen interesseerden hem mateloos. Daarnaast komt zijn fascinatie voor vrouwen en geboorte naar voren uit zijn werk, wat in veel gevallen zelfs als pornografisch bestempeld kan worden.

In zijn werk is veel symboliek te vinden, bijvoorbeeld een fascinatie voor de zelfdestructieve neigingen van de mens wordt door hem weergegeven in the birth machine, waarbij ‘baby's' in een pistool zitten, gereed om als kogels afgeschoten te worden.

Het Chateau St.Germain in Gruyères, Zwitserland, geeft onderdak aan het Giger museum, met daarin veel van zijn werken. Ook werden er ooit Giger-bars geopend in Tokyo,Gruyères, Chur en New York.

Kortom een spraakmakend beeldend kunstenaar, die regelmatig heel wat opschudding veroorzaakt met zijn werken.

onderzoeksvragen

Thema's
Onderzoek het werk van Giger, welke thema’s vallen op, probeer het gedachtegoed van zijn werken uit te leggen.

Slecht ontvangen
Waarom werden de schilderijen van Giger zo slecht ontvangen door zijn landgenoten?

Filmindustrie
Wat was de invloed van Giger op de filmindustrie? (space-films)

Censuur
Welke elementen van Giger mochten niet, of slechts gecensureerd gebruikt worden in films?

Vergelijk binnen surrealisme
Maak een vergelijking van Gigers werk met dat van andere surrealisten, of andere kunstenaars uit hetzelfde tijdperk.

Opschudding

Giger maakte voor een band een werk dat voor veel opschudding zorgde, welk werk was dit en waarom was dit het geval?