Inleiding

"Gekken en dwazen schrijven hun naam op muren en glazen."

Leuzen en tekeningen op muren, kleurige wanden, gebouwen, noem het maar op...Graffiti! Door de een gezien als kunstvorm, door de ander als vandalisme. Graffiti is waarschijnlijk een afleiding van het Latijnse graphium, dat zoiets als stift betekent.

Geschiedenis van graffiti

Hoewel je misschien denkt dat Graffiti iets van de laatste tijd is, bestond het zelfs al in de oudheid, ware het in een andere vorm dan wat jij je er nu bij voorstelt. In de oudheid kerfde men vaak boodschappen of initialen in stenen of houten oppervlakken en maakte men muurschilderingen! Dit soort uitingen werden in veel oude culturen over de hele wereld gezien, zowel bij de Romeinen als de Maya's bijvoorbeeld. Vaak is de hedendaagse graffiti een signatuur (tag), leus of een uitgebreide tekening gemaakt met een stift, een spuitbus of verf.

Doel van graffiti

Binnen de graffitiscene zijn er ook allerlei stromingen. De ene graffiti is bijvoorbeeld bedoeld als politiek statement, sommige zijn kleine krabbels, anderen zijn complete kunstwerken. Zoals je vast weet zijn onder andere treinen een gewild doelwit voor graffiti makers. Op die manier rijdt iemands ‘kunst' door het hele land en wordt het door miljoenen mensen gezien. Maar ook omheiningen, elektriciteitskasten en bruggen zijn plekken waar de kans groot is om graffiti aan te treffen. Helaas zijn er ook makers die hun graffiti op de muren van eeuwenoude gebouwen zetten. Graffiti is op sommige plekken als legale kunstvorm te vinden. Zo zie je vaak dat omheiningen van bouwterreinen opgevrolijkt worden met art graffiti. Ook zijn er tegenwoordig graffiti workshops te volgen.

Weetjes: 

De New Yorkse graffitiscene is berucht en beroemd! Bekende kunstenaars zoals Keith Haring met zijn Pop-art maakten Graffiti interessant voor het grote publiek. Ook de kunstenaar Banksky uit de UK maakt opvallende politieke en humoristische werken. Hij haalt regelmatig stunts uit met zijn werk. Een voorbeeld is de keer dat hij in de Londonse Zoo illegaal in het pinguïnverblijf graffiti maakte.

onderzoeksvragen

Geschiedenis van graffiti
Onderzoek de geschiedenis van Graffiti in verschillende tijdsperiodes. Zet de verschillende vormen van Graffiti tegen elkaar af. (thema’s, uiterlijk, etc.)

De oudheid
Onderzoek graffiti uitingen in de oudheid, waarvoor diende het?

Cultuur en graffiti
Is Graffiti cultureel bepaald? Verschillen de uitingen per land en zijn er stijlverschillen?

Graffiti en maatschappij
Hoe wordt Graffiti gebruikt als maatschappelijke uiting? Wat zijn de voor- en nadelen?

Beleid wat betreft graffiti
Onderzoek het beleid wat betreft graffiti in Nederland: wat is vandalisme en wat is kunst? Wat zijn de gevolgen van vandalistische graffiti voor bijvoorbeeld cultureel erfgoed?

Graffiti als kunst
Belicht het werk van verschillende graffitiartiesten, welke technieken gebruiken ze en zit er een bepaald gedachtegoed achter?