Inleiding

Johann Wolfgang von Goethe was een Duitse schrijver, toneelschrijver, filisoof, dichter en wetenschapper. Hij werd geboren op 28 augustus 1749 in Frankfurt am Main als zoon van een rijke vader. Daardoor kon Goethe al vroeg goed onderwijs krijgen. Hij studeerde rechten in Leipzig, daar leerde hij overigens ook om te tekenen. Gedurende zijn leven schreef hij verschillende toneelstukken waarvan Faust zijn grote werk was. 

Faust

Faustus is de hoofdpersoon van het levenswerk van Goethe. Faustus is een man die het doel heeft om zoveel mogelijk kennis te verzamelen. In een poging om zoveel mogelijk kennis te verzamelen probeert hij magie. Helaas vermoed hij dat zijn pogingen met magie niet voldoende werken. Mephisto, een demoon, die tot dan toe bij Fausts was in de vorm van een hond, veranderd in zijn ware vorm en doet Faustus een voorstel. Het voorstel is dat Faustus een aantal jaren onberkte kennis krijgt, maar dat zijn ziel daarna aan de duivel toebehoort. Een van de dingen die Faustus met zijn onbeperkte kracht doet is het jonge en beeldschone meisje Gretchen voor hem winnen. Nadat zijn tijd voorbij is wordt Faustus zijn ziel door de duivel opgeëist

Inspiratie

Goethe, zijn werk en ideeën werden een grote inspiratiebron in de negentiende eeuw. Zijn filosofische ideeën waren de basis voor vele grote filosofen zoals Nietsche, Schopenhauer en Jung. Verder was zijn werk ook inspriratiebron voor enkele grote componisten zoals Mozart en Mahler. Er zijn nog veel meer voorbeelden te vinden van de nalatenschap van Goethe.

onderzoeksvragen

Biografie
Hoe zag Goethes leven eruit?

Levensovertuiging
Wat waren de opvattingen van Goethe? Hoe zie je die terug in zijn werk?

Zijn werk
Wat zijn overeenkomsten en verschillen tussen zijn verschillende werken?

Faust
Welke boodschappen kun je uit Faust halen?

Goethes inspiratiebronnen
Wie waren grote inspiratiebronnen van Goethe? Is dat ook terug te zien in zijn werk.

Nalatenschap

Wat is er tegenwoordig nog te zien van Goethes nalatenschap?