Inleiding

Als kind krijg je veel sprookjes voorgelezen. Van sprookjes zoals Sneeuwwitje, Hans en Grietje en Doornroosje heeft ieder kind wel eens gehoord. Deze sprookjes zijn allemaal opgeschreven door de gebroeders Grimm. De gebroeders Grimm leefden in de 19e eeuw en verzamelden volksverhalen en bundelden ze. Daarnaast begonnen ze te werken aan een Duits woordenboek, wat ze nooit af zouden maken. 

Sprookjes

In 1806 begonnen de gebroeders Grimm volksverhalen te verzamelen. Zo nodigden ze verhalenvertellers uit om te komen vertellen en schreven hun verhalen op. In 1812 brachten ze het boek “Kinder- und Hausmärchen” uit. Dit was een verzamelbundel van 86 sprookjes. Twee jaar later brachten ze een vervolg uit met nog eens 70 sprookjes. De boeken verkochten goed en zijn tot op het heden erg bekend. De sprookjes die we tegenwoordig kennen zijn wel de mildere versies van die van vroeger. De originele sprookjes waren vaak behoorlijk gruwelijk en worden tegenwoordig niet meer beschouwd als geschikt voor kinderen. De versies die de kinderen tegenwoordig kennen zijn de vertolkingen van Disney. Niet alleen Disney heeft nieuwe versies verzonnen, er zijn veel meer schrijvers die de verhalen als basis hebben genomen en er een nieuwe draai aan hebben gegeven.

Woordenboek

De gebroeders Grimm begonnen in 1838 aan het schrijven van het Duitse woordenboek. Toen ze er aan begonnen dachten ze dat ze het binnen 10 jaar af zouden hebben, echter bleek dit niet het geval te zijn. De broers stierven beide tijdens het samenstellen en pas in 1960 was “Das Deutsches Wörterbuch” afgerond. Het boek bevat nu 350.000 woorden en bestaat uit 32 delen.

onderzoeksvragen

Biografie
Hoe zag het leven van de Gebroeders Grimm eruit?

Moraal
In alle sprookjes zit een moraal, kies een sprookje uit. Welke achterliggende gedachte zit hierachter?

Verschillende versies
Welke bekende vertolkingen zijn er van de bekendste sprookjes van Grimm? Wat is er veranderd?

Nalatenschap
Waar kom je tegenwoordig nog allemaal de sprookjes tegen van de Gebroeders Grimm?

Sprookjes uit andere landen

Zijn er sprookjes terug te vinden uit andere landen die ongeveer hetzelfde vertellen?