Inleiding 

Je kent ze ongetwijfeld, de Franse liedjes die je weg laten dromen naar een andere wereld, of waar de politieke lading werkelijk vanaf spat! Dikke kans dat je dan te maken hebt met een echte Franse Chanson, waarbij namen als ‘Aznavour' en ‘Piaf' vrijwel meteen door je hoofd schieten.

Geschiedenis

De Franse muziek geschiedenis kent een rijke muziekcultuur. Als je eens gaat graven in de geschiedenis,wat kom je dan tegen? Bijvoorbeeld de (volks)muziek van de volkeren die het land bewoonden. De ontwikkeling van de muziek is inherent aan de tijdsperiodes die de mensen doormaakten, ook in de muziek is er een soort ‘mode' te vinden. Zo ontwikkelt zich tijdens de middeleeuwen bijvoorbeeld de Gregoriaans Christelijke kerkzang en aan de hoven is vooral troubadours muziek (in het noorden ‘trouvères' ) in heel Europa populair. Welke muziek aansloeg in welk deel van Frankrijk is ook nog verschillend, zo was aan de Zuid-Franse hoven een wereldlijke, complexe en verfijnde muziek populair. En daarnaast zijn er ook verschillen in ritmiek en een-of meerstemmigheid in de muziek te zien in verschillende regio's.

Aan het hof van de Koninklijke paleizen was in de 17e eeuw waren een aantal muziekstijlen populair. Onder andere het muzikaal classicisme, de polyfone muziek uit de renaissance en de wat statiger uit Italië overgekomen opera muziek. De Franse opera onstond, waarbij componist Jean Baptiste Lully een betekenisvolle rol speelde. De ‘tragédie lyrique' voegde elementen van het ballet de cour, air de cour en comedieballet met drama.

Piaf

Edith Piaf (1915-1963) had een moeilijke jeugd, een hard leven waarbij zij als kind op straat haar brood moest verdienen. Uiteindelijk wordt zij zingend ontdekt door Louis Leplee, die haar de bijnaam La Môme Piaf (De Kleine Mus) gaf. Ze knokte zich omhoog een haar ster rees tot grote hoogte, tot haar manager Leplee vermoord werd, en zij als verdachte werd gezien.

Uiteindelijk werd ze van alle blaam gezuiverd, maar het publiek had haar laten vallen. Uiteindelijk komt ze terug als Edith Piaf en kent ze veel successen, maar ook veel tragedie. Haar nummers zijn melodieus, krachtig en emotievol.

Klik hier voor meer informatie.

onderzoeksvragen

Ontwikkeling door de eeuwen heen
Zet de stijlen die de Franse muziek door heeft gemaakt door de eeuwen heen in het tijdsperspectief en kijk welke invloeden je kunt herkennen.

Verschillen
Wat is het verschil tussen ars nova en ars antiqua? Vergelijk dit met moderne muziekvormen.

Ars Subtilior
Leg uit wat ‘Ars subtilior’ is, die aan het hof van Avignon populair was

Edith Piaf
Analyseer het repertoire en leven van Edith Piaf.