Inleiding 

Die Weiße Rose ‘de witte roos', was een Duitse verzetsbeweging tijdens de tweede wereldoorlog. De groep had een geweldloos verzet tegen het nazi-regime voor ogen en werd opgericht in 1942 door enkele geneeskunde studenten uit München.

De verzetsgroep bestond uit een aantal studenten en hun vrienden. De vijf kernleden waren studenten Hans en Sophie Scholl, Alexander Schmorell (1917-1943), Christoph Probst (1919-1943), Willi Graf (1918-1943), daarnaast werden zij gesteund door professoren Kurt Huber (1893-1943), Carl Muth en sympathisanten.

Begin en einde

Hoewel Hans en Sophie eigenlijk zelf eerst ook (al dan niet vrijwillig) lid waren van de Hitler jugend, raakten zij steeds minder gecharmeerd van het geweld en racisme dat deze Nazistische jeugdverenigingen aanhingen. Zij gingen hun eigen verzetsbeweging opzetten. De beweging drukte intellectuele anti-oorlogspamfletten en verspreidde die in grote Duitse steden. Hoewel ze ook wat tegenslagen kende, lukte het om een groot deel van Duitsland hiermee te bereiken. Ook werd er toenadering gezocht tot het ‘echte duitse verzet', die Rote Kapelle.

Die Weiße Rose was een organisatie met durf. Een enkele keer kalkten een aantal leden anti-hitler leuzen op muren in de nabijheid van stadswachters. Op 18 februari 1943 verspreidden Hans en Sophie Scholl pamfletten in het Atrium van de Universiteit van München. Deze actie werd hen fataal, aangezien de congierge die lid was van de NSDAP hen aangaf bij de politie. Het gebouw werd gesloten en al snel werden zij gearresteerd en meegenomen door de Gestapo. De Gestapo stond al niet bekend om zachtzinnige verhoormethoden, en dit hebben zij helaas ook ondervonden. Gewond werden zij voorgeleid voor een rechtszitting. Nazi-rechter Freisler veroordeelde Hans, Sophie en de inmiddels ook opgepakte Christoph Probst tot de doodstraf doormiddel van de guillotine. Later werden ook andere leden en sympathisanten van die Weiße Rose ter dood veroordeeld.

Inge Scholl schreef ter nagedachtenis aan haar broer en zus een boek over de laatste dagen van de groepering. Dit is het boek dat bij de meeste scholen op de literatuurlijst voor Duits terug te vinden is.

Meer informatie kun je hier vinden, let op: de site is in het Duits.

onderzoeksvragen

Het ontstaan en de ideeën
Onderzoek hoe de Witte Roos ontstond, welke ideeën zij hadden en hoe zij invloed trachtten te hebben op de maatschappij?

Duitsland ten tijde van de oorlog
Hoe zag ‘het Duitsland’ eruit waar deze studenten mee te maken kregen? (maatschappelijk, economisch, normen en waarden)

Verzetsgroepen
Vergelijk de verschillende verzetsgroepen met elkaar, wat zijn de verschillen en overeenkomsten?