Inleiding

De pil, of de anticonceptiepil, is een van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. De pil is een slim middel dat gebruikt maakt van hormonen om de ovulatie te regelen en heeft voor grote gevolgen in de maatschappij gezorgd.

Ontwikkeling 

2000 voor Christus hadden de Egyptenaren al door dat oestrogeen, dat in granaatappels zit, invloed heeft op de menstruatiecyclus. In 1901 komt men erachter dat de cyclus wordt geregeld door hormonen die worden geproduceerd in de hersenen en de eierstokken. In 1956 komt men er achter dat met oestrogeen, samen met een ander hormoon genaamd progestageen, zwangerschap kan worden voorkomen. Uiteindelijk lukt het in 1960 om de pil te produceren. Vanaf dan neemt de betrouwbaarheid toe en komen er steeds meer varianten.

Werking 

De twee hormonen zorgen ervoor dat zolang de pil geslikt wordt de eisprong geblokkeerd wordt, dat het sperma minder goed een eicel kan bereiken en dat de baarmoeder minder geschikt is voor een embryo om zich er in te nestellen. Normaal gesproken wordt de pil drie weken achter elkaar ingenomen. In de vierde week moet de pil niet geslikt worden, zodat dan de eisprong kan plaatsvinden. Hoe de pil precies werkt, kan je misschien uitzoeken voor je pws.

Gevolgen voor de maatschappij

De pil zorgt ervoor dat er seks kan plaatsvinden zonder dat er zwangerschap volgt. Dit valt ook te bereiken door het gebruik van andere anticonceptie middelen, zoals een condoom, maar de pil is zekerder. Hierdoor kwam, na de introductie er van, seks los van voortplanting te staan. Dit zorgde voor een seksuele revolutie in de westerse wereld en voor de emancipatie van de vrouw. Het aantal ongewenste zwangerschappen nam af. Tegenstanders van dit alles waren er natuurlijk ook, zo menen sommigen dat het gebruik van de pil eigenlijk een vorm van abortus is omdat een bevruchte eicel kan sterven in de baarmoeder.

onderzoeksvragen

Culturele impact
Hoe heeft de uitvinding van de pil bijgedragen aan de huidige westerse cultuur?

werking
Hoe werkt de pil?

mannenpil

Zou een eventuele mannenpil maatschappelijk geaccepteerd worden?