Inleiding 

con·flict (het; conflicten): verschil van mening, botsing, strijd

Ze zijn zo oud als de mensheid...het wemelt van de conflicten in de wereld, groot of klein. Waarschijnlijk heb jij ook wel eens een conflict, bijvoorbeeld met je vrienden, ouders of docenten. Op wereldformaat heb je ook conflicten, neem bijvoorbeeld ‘het Midden-Oosten conflict' dat als je het in zijn volledigheid wil bekijken helemaal terugvoert naar de tijd van Christus.

Ontstaan en oplossen

Hoe ontstaan conflicten eigenlijk, wat voor partijen zijn er betrokken en hoe komen ze eruit? Allemaal vragen die van belang zijn! Zo hangt de beheersbaarheid van een conflict bijvoorbeeld af van de actoren, maar ook in welke fase het zich bevindt. Denk maar eens na, je kunt met iemand de confrontatie aangaan en samen een oplossing proberen te vinden, ook al heeft ieder zijn eigen belangen. Het begint vervelend te worden als je er niet uitkomt en al helemaal als je het idee krijgt dat de andere partij je niet serieus neemt, je zelfs belachelijk maakt, of dreigementen uit. Als het helemaal uit de hand loopt kan het uitlopen op het uitvoeren van die dreigementen, een oorlog waarbij de partijen elkaar willen beschadigen.

Conflicten moeten opgelost worden, meestal komt dit tot stand door middel van onderhandelingen. Een neutrale bemiddelaar (mediator) kan hierbij een rol spelen om de partijen weer wat dichter bij elkaar te krijgen. Op kleine schaal is dat bijvoorbeeld je coördinator die een gesprek met jou en je leraar aangaat. Bij grotere conflicten zijn dat officiële bemiddelaars, bijvoorbeeld uit neutrale landen die geen belangen hebben met een van de conflictzijden.

Er zijn allerlei conflicthanteringsmodellen die gebruikt worden in de politiek en sociale wetenschap. Je hebt bijvoorbeeld allerlei stijlen. In je omgeving zie het al, je hebt mensen die bewust de confrontatie opzoeken, terwijl anderen die juist liever uit te weg gaan. Voor een heleboel technieken is wat te zeggen. Welke technieken staan jou aan, in die zin dat ze je effectief lijken voor toepassing in bepaalde gebieden. Een reeds uit de hand gelopen conflict moet natuurlijk geheel anders benaderd worden, rekening houdend met de betrokken partijen en gevolgen. En welke rechten en plichten hebben partijen, hoe zit het met eer, traditie en wetgeving?

Maatschappelijk gezien is het interessant om te kijken welke strategieën in wat voor soort situaties en omgevingen gehanteerd worden. Of op het gebied van de taalwetenschap, wat is de rol van passende formuleringen bijvoorbeeld?

onderzoeksvragen

Conflicthanteringstechnieken
Welke conflicthanteringstechnieken zijn er, en hoe worden ze het beste toegepast?

Opgeloste conflicten
Welke conflictsituaties kent de wereldgeschiedenis en (hoe) zijn deze opgelost?

Grieken en Romeinen

Maak een beschouwing van conflicthantering vanuit het perspectief van de oude Grieken en Romeinen.