Inleiding

Wedden dat jij als kind wel eens met een gespannen touw en een paar bekers aan de uiteinden hebt proberen te communiceren?

Communicatie kan op erg veel manieren verlopen. Bijvoorbeeld doormiddel van schrift, telecommunicatie, visuele communicatie en zelfs non-verbale communicatie. Een communicatiemiddel is een instrument waarmee je een boodschap kunt verzenden of ontvangen. Het spreekt voor zich dat communicatie in vroegere tijden een stuk complexer was, toen er nog geen elektriciteit was bijvoorbeeld, en al helemaal nog geen telefoon of internetkabels om informatie over door te geven.

Het is leuk om eens te gaan kijken naar die verschillende communicatie‘dragers', de manieren waarop boodschappen overgebracht worden. Moderne technische communicatiemiddelen zijn bijvoorbeeld een telefoon (analoog, digitaal of mobiel), een computer en de radio. De wat oudere communicatiemiddelen zijn bijvoorbeeld de semafoor, de telegraaf (waaronder ook Morse signalen vallen) en de spreekbuis. Post verzenden is ook communiceren en wil je het echt origineel je bericht overbrengen, dan kan je altijd nog terugvallen op de postduif, het rooksignaal of een tamtam. Kortom allemaal middelen waarmee je een heel netwerk kunt vormen dat mensen in staat stelt met elkaar te communiceren!

Het woord telefoon is afgeleid van het Grieks: τῆλε (tèle, ver) en φωνή (phónè, geluid). In het Nederlands "ver spreken". De uitvinder van de telefoon was alombekende mr. Bell, zoals iedereen wel weet. Een telefoon werkt volgens het principe dat het geluid (of eigenlijk specifiek de luchttrillingen die daarbij horen) wordt omgezet in een elektrisch signaal, dat via een telefoonkabel wordt doorgegeven aan een centrale en vervolgens naar een ontvanger. Tegenwoordig zijn er een heleboel nieuwe technologische ontwikkelingen zoals digitale telefonie en internet, ADSL lijnen en veel meer. Communicatie wordt hierdoor steeds sneller en van betere kwaliteit.

Stof genoeg om over communicatiemiddelen een profielwerkstuk te maken. De mogelijkheden zijn immers legio. Je kan één of meerdere communicatiemethode(n) kiezen, bijvoorbeeld internet en/of telecom technologie, en daar een leuke bewerking mee maken of een experiment mee verzinnen!

onderzoeksvragen

Ontwikkeling
Onderzoek de ontwikkeling van communicatietechnologie door de jaren heen.

Techniek, samenleving en economie
Welke technologische ontwikkelingen zorgden voor vooruitgang in communicatiemethoden en welke gevolgen had dit voor samenleving en economie?

Experiment

Maak een experiment waarbij je computer en geluidstechnologie combineert, bijvoorbeeld dat de computer het zingen van een deuntje herkent waardoor je in kan loggen.