Inleiding

Christoffel Columbus was een Italiaanse ontdekkingsreiziger uit de 15e eeuw. Er doen vele verhalen over hem de rondte en het is niet altijd even duidelijk welke de waarheid zijn en welke mythen.

Columbus geloofde dat de aarde rond was en was er daarom van overtuigd dat men door richting het westen te varen, het oosten kon bereiken. Op zijn ontdekkingsreizen wilde hij nieuwe delen van de wereld en nieuwe, veiligere vaarroutes naar het Verre Oosten ontdekken.

4 ontdekkingsreizen

Columbus heeft een aantal grote ontdekkingsreizen ondernomen onder de Spaanse vlag. Tijdens zijn eerste reis meende hij Indië ontdekt te hebben, daarom noemde de inwoners Indianen. Waarschijnlijk heeft deze eerste reis hem op één van de eilanden van de Bahama's gebracht.

Op zijn tweede reis ontdekte hij onder andere Dominica, Guadeloupe, Puerto Rico en Cuba en op zijn derde reis delen van het vaste land van Zuid-Amerika.

Op zijn vierde reis geloofde hij nog steeds dat hij Oost-Azie had ontdekt, maar eigenlijk voor hij wederom richting Amerika. Hij voer richting Midden-Amerika, op zoek naar een doorgang die beschreven zou zijn door Marco Polo. Hij zocht eigenlijk de Straat van Malakka, tussen Maleisië en Sumatra, maar vond deze natuurlijk niet.

Columbus wordt enerzijds om verschillende redenen als held gezien, bijvoorbeeld doordat hij wordt gezien als de voorganger van de ‘American Dream' maar ook omdat hij het katholicisme overzees heeft gebracht. Anderzijds wordt hij door velen beschuldigd van genocide. Ook over vele andere aspecten gerelateerd aan Columbus bestaat veel discussie.

onderzoeksvragen

Navigeren op zee
Hoe navigeert men op op open zee, vroeger en nu?

Ontdekkingsreizen
Hoe verliep de geschiedenis van de ontdekkingsreizen en de ontdekking van de nieuwe wereld?

Kolonisatie
Hoe verliep de kolonisatie van de nieuwe wereld?

Tegenstrijdigheden

Welke tegenstrijdigheden zijn er bekend over het leven en werk van Columbus en waardoor worden deze veroorzaakt?