Inleiding

Bijna overal ter wereld spreekt men Engels. Al spreekt iedereen het wel op zijn eigen manier. In meer dan 50 landen is Engels de eerste taal, maar toch zitten er tussen bijvoorbeeld Brits Engels en Amerikaans Engels behoorlijk grote verschillen.

Varieties 

Als eerste zijn en binnen het Verenigd Koninkrijk grote verschillen tussen het Engels. Een Londenaar zul je waarschijnlijk prima kunnen verstaan, maar ook in Engeland bloeien de dialecten. Al deze dialecten, zoals het Iers, Schots en Welsh zul je waarschijnlijk een stuk minder goed verstaan.

Historie

In alle andere landen waar Engels gesproken wordt, is het als eerste interessant om te kijken hoe de taal daar terecht is gekomen. Dit heeft alles te maken met kolonisatie. Op dezelfde manier als bijvoorbeeld het Nederlands in Suriname terecht gekomen is, heeft ook het Engels en de Engelse cultuur zich verspreid over de wereld. Deze kolonisatieperiode heeft veel invloed gehad op de gekoloniseerde gebieden, maar is overal verschillend verlopen. Het is erg interessant om eens te kijken wat de gevolgen van kolonisatie zijn geweest voor een gebied en zijn inwoners op het gebied van taal, cultuur, levenswijze enzovoorts, je zult zien dat de verschillende kolonisatie-omstandigheden vroeger nu nog terug te zien zijn op allerlei manieren.

Ontwikkeling

De grote verschillen tussen het Engels op verschillende plaatsen in de wereld zijn ontstaan doordat de taal zich afzonderlijk verder heeft ontwikkeld. Het Engels in het Verenigd Koninkrijk heeft zich op een normale manier verder ontwikkeld. Maar zoals je bij vaak ziet en dus ook bij taal, is dat mensen juist vasthouden aan een traditie en veel traditioneler zijn, wanneer ze hun moederland hebben verlaten. Misschien is het een idee om uit te zoeken welke variety of English het minst is veranderd. Bij wie klinkt Shakespaere of Charles Dickens nog echt zoals vroeger?

onderzoeksvragen

Landen
In welke landen is Engels een eerste taal?

Verspreiding
Hoe is de wereldwijde verspreiding van het Engels te verklaren?

Dialecten
Welke verschillen zijn er tussen de dialecten?

Spreiding andere talen
Welke andere talen hebben net als het Engels een verspreiding over de wereld?

Kolonisatie
Hoe is kolonisatie-periode verlopen en welke gevolgen ervan zijn nog steeds zichtbaar?

Verschillen in ontwikkeling
Welke verschillen in ontwikkeling ontstaan doordat een taal zich op verschillende plaatsen ontwikkelt?

Varieties en oud Engels

Welke van de vele varieties in Engels ligt het dichtst bij het oude Engels?