Inleiding

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en een van de grootste steden van Europa. Deye Hanzestad is een zogenaamde ‘stadstaat', een deelstaat op zichzelf en is met ruim 3,4 miljoen inwoners de grootste stad van Duitsland.

Berlijn kent een rijke geschiedenis, in de 13e eeuw werd de stad gesticht. De rivier de Spree was op deze plek doorwaadbaar. In de loop der jaren ontwikkelde Berlijn zich tot een bruisende metropool, met een rijk cultureel en intellectueel leven en een moderne tijdgeest en liberale levensstijl. Het is een relatief moderne stad omdat het veel te voortduren heeft gehad gedurende de tijd, verwoestingen door oorlog of brand bijvoorbeeld. Berlijn heeft een bewogen historie,mede door haar rol in de tweede wereldoorlog. Na de tweede wereld oorlog werd de stad verdeeld in twee delen, Oost en West Berlijn. Uitwisseling tussen beide delen was niet mogelijk en hield een groot gevaar in voor mensen die dit toch probeerden. Oost Berlijn bleef sterk achter in haar ontwikkeling en steeds meer mensen probeerden hieraan te ontsnappen. De muur viel uiteindelijk in 1989.

Berlijn kent bezienswaardigheden die vaak een belangrijke rol speelden in de politieke strijd, bijvoorbeeld de stadspoort ‘Brandenburger Tor', het symbool van de Duitse eenheid. Ook zijn er architectonische hoogstandjes te vinden en vele musea.

onderzoeksvragen

Culturele ontwikkeling
Onderzoek de culturele ontwikkeling van Berlijn vanaf/in een bepaalde tijdsperiode.

Ijzeren Gordijn
Wat was de functie van het ijzeren gordijn, werkte het en wat waren de gevolgen?

Politiek vanuit Berlijn

Geef weer hoe Berlijn geregeerd werd in de afgelopen jaren en welke politieke uitgangspunten of stromingen daarbij belangrijk waren.