Inleiding 

Art nouveau, Jugendstil, Style Guimard, Secession, Modernisme...het zijn allemaal namen voor eenzelfde kunst stroming. Voor het gemak zullen wij het art nouveau noemen. Deze kunststroming ontstond in Europa ten tijde van de industriële revolutie, zo tussen 1890 en 1910. De stroming wordt vooral in Belgie en Frankrijk Art Nouveau genoemd, in Duitsland en Oostenrijk is het vooral bekend onder de naam Jugendstil.

Kenmerken

De Art nouveau kenmerkt zich door het veelal assymetrisch, sierlijk, rank lijnenspel, met de natuur als inspiratiebron. Je ziet hierdoor veel bloemen- en vogelmotieven, zoals lelies en zwanen. Deze kunststroming was als het ware een reactie op de machinale, industriële vormen van kunst die in die tijd zo populair waren. Het optimistisch wereldbeeld komt duidelijk naar voren uit de meeste art nouveau kunst. Het geloof in de toekomst met gebruikmaking van de voordelen van moderne technieken, waardoor bijvoorbeeld bouwtechnisch meer mogelijk was dan voorheen. In veel Europese steden zijn invloeden van deze stroming te herkennen. Er zijn bijvoorbeeld een aantal schitterende panden in art nouveau stijl te vinden in Amsterdam, Brussel en Barcelona. Kijk maar eens goed om je heen, de typische krullende en gebogen lijnen, golvende gevels en vaak ook glas in lood ramen vallen meestal op tussen de strakkere stijlen!

Grote namen die typerend zijn voor deze stijl, zijn Mucha, Gaudi en Klimt. De kunst komt naar voren in gebouwen, schilderijen, glaskunst, sieraden (kijk eens naar René Lalique), meubels, prenten en affiches. Denk maar eens aan de huizen van Gaudi. Of de bijzondere ingangen van de Parijse Metro, waar in art nouveau stijl ‘Metropolitain' aangegeven staat. Genoeg om te onderzoeken voor een profielwerkstuk, waar je misschien zelf ook nog een hoop creativiteit in kwijt kunt!

onderzoeksvragen

Ontwikkeling
Hoe ontwikkelde de art nouveau zich in de geschiedenis?

Maatschappelijke ontwikkelingen en invloeden
Welke maatschappelijke ontwikkelingen en invloeden waren belangrijk voor art nouveau kunstenaars?

Industriële tijdperk
Hoe heeft het nieuwe industriële tijdperk de art nouveau beïnvloed?

Bouwkundige aspecten

Onderzoek bouwkundige aspecten van art nouveau werken, wat maakte de grote glaspartijen mogelijk bijvoorbeeld?