Inleiding

In 1964 werd Nelson Mandela veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf omdat hij betrokken zou zijn geweest bij moordaanslagen die de Rivonia-bende tegen blanken in heel Zuid-Afrika uitvoerde. Tijdens zijn gevangenisstraf, die hij hoofdzakelijk uitzat op Robbeneiland, werd Mandela een symbool voor anti-apartheidsbewegingen van die tijd. In 1990 kwam Mandela na ruim 27 weer vrij op verzoek van de toenmalige president De Klerk. Hierna schopte Mandela het binnen vier jaar tot president van Zuid-Afrika. In de vijf jaar die mandela president was, maakte hij grote stappen in de afschaffing van de apartheidsregels in het land.

Klein en grote apartheid

De apartheid zoals die in Zuid-Afrika heerste van 1948 tot half jaren 90 is op te delen in een zogenaamde kleine en grote apartheid. De kleine apartheid omvatte de velen wetten en regels die werden ingesteld om blanken en zwarten gescheiden van elkaar te laten leven. Zo werden er wetten opgesteld dat er geen gemengde huwelijken mochten plaatsvinden en dat de blanke en zwarte bevolking geen gebruik mochten maken van dezelfde openbare voorzieningen. Ook werden er wetten opgesteld waarbij de zwarte bevolking duidelijk werd benadeeld. Zo waren betere banen gereserveerd voor blanken en werd de zwarte bevolking slecht in het Afrikaans onderwezen.

De grote apartheid omvatte de opdeling van het land. In Zuid-Afrika werden tien gebieden aangewezen waar de zwarte bevolking mocht wonen. Deze gebieden waren veelal dorre gebieden waar nog geen industrie aanwezig was en waar landbouw onmogelijk was. In totaal omvatte de tien gebieden waar de zwarte bevolking van Zuid-Afrika mocht wonen 13% van het totale oppervlakte van het land wat totaal niet in verhouding was met de verhouding tussen blank en zwart in het Zuid-Afrika, waar de blanke bevolking in de minderheid was. Wanneer je als "zwarte" toch besloot in het "blanke" deel van Zuid-Afrika te blijven, werd je daar behandeld als buitenlander met minder rechten.

Voetbal vs. rugby

Ondanks dat de apartheid al sinds half jaren 90 officieel is afgeschaft, heeft de apartheid toch duidelijk zijn sporen nagelaten. Een goed voorbeeld hiervan zijn de twee belangrijkste sporten in Zuid-Afrika, voetbal en rugby. Hierbij is voetbal de sport voor de zwarte bevolking en rugby is de sport van de blanke bevolking. Het schijnt zelfs nu nog voor te komen dat in een stadion waar zowel voetbal als rugby gespeeld wordt, alleen tijdens de rugbywedstrijden alcohol geschonken wordt.

onderzoeksvragen

Zuid-Afrika
Wat zijn de oorzaken, het verloop en de gevolgen van apartheid in Zuid-Afrika?

Apartheid in de eenentwintigste eeuw
Hoe is het gesteld met de apartheid in Zuid-Afrika in de eenentwintigste eeuw?

Wereldwijd probleem?

Zijn er naast Zuid-Afrika nog andere landen waar zich apartheid of een vergelijkbare situatie heeft afgespeeld?