Inleiding

Antoni Gaudí was een Spaanse architect. Hij ontwierp in het begin van de 20e eeuw een aantal bijzondere gebouwen in en rond Barcelona, zoals de Sagrada Familia en Parc Guell. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de organische architectuur, zijn werk valt onder de Art Nouveau/Jugendstil.

Werk

Vergeleken met andere architecten was Gaudí opvallend praktisch ingesteld. In plaats van veel tijd achter de tekentafel door te brengen, gebruikte hij vaak maquettes om bijvoorbeeld de sterkte van een constructie te testen. Daarmee kon hij onder meer de spatkrachten en kettinglijnen van een bouwwerk bepalen, om vervolgens de constructie te kunnen optimaliseren. Dit heeft hij ook gedaan voor de zuilen en het gewelf van de Sagrada Família, één van zijn bekendste bouwwerken. Bij de kerk is de bijzondere omgekeerde maquette nog te zien, hierin heeft Gaudí de zwaartekracht gebruikt om de basisconstructie van de kerk, ondersteboven, te laten zien.

Zijn bouwtekeningen waren vaak schetsen, pas tijdens de bouw ontwikkelde hij concrete ideeën, vaak in overleg met de arbeiders. Ook dit is terug te zien in de Sagrada Familia, waaraan nog steeds wordt gebouwd: in veel gevallen wordt gewerkt met een schets van de architect waaruit een constructief element moet worden gecreëerd, dat ter plekke op maat wordt gemaakt.

Materialen

Gaudí's gebouwen maken een extravagante indruk, maar hij gebruikte vooral relatief goedkoop en lokaal beschikbaar materiaal, zoals baksteen. Voor zijn beroemde mozaïeken werden vaak scherven gebruikt die afval waren van keramiekfabrieken.

onderzoeksvragen

Zwaartekracht
Hoe gebruikte Guadí de zwaartekracht bij het ontwerpen van gebouwen?

Inspiratiebronnen
Gaudí had vele inspiratiebronnen, welke kun je herkennen in Gaudí’s werk?

Stijlen

Welke stijlen/stijlkermerken zijn de herkennen in Gaudí’s werk?