Inleiding 

Zuid-Afrika is een republiek die het uiterste zuidelijk deel van het Afrikaans continent beslaat. Het land heeft een oppervlakte van 1.225.765 km² en kent negen provincies. Thabo Mbeki is president van het land sinds 1999.

Rijk op veel fronten

Zuid-Afrika is een schitterend land, met grote contrasten. Bijvoorbeeld op het gebied van de natuur is veel afwisseling te vinden, vanwege de klimaatverschillen die te vinden zijn binnen het land. Hierdoor zie je in de ene regio bijvoorbeeld weelderige tropische planten, en op andere plekken juist vooral rotsplanten. Afrika wordt omsloten door water en in het binnenland stromen de Oranjerivier, de Vaal, de Tugela, de Limpopo, de grote Visrivier. Deze rivier ontspringt in de Drakensbergen en heeft een lengte van meer dan 2200 kilometer tot aan de monding bij Oranjemund en Alexander bay. Het land kent vele nationale parken, waar een breed spectrum aan exotische diersoorten te vinden is. Vaak ook dieren die in andere landen niet (meer) voorkomen.

Zuid-Afrika is een land van uitersten. Aan de ene kant is het een westers, ontwikkeld en economisch florerend land, maar daarnaast kent het ook nog gebieden waar het traditionele leven nog te vinden is. De economie draait op tal van sectoren, zoals de mijnindustrie, de landbouw en visserij.

In Zuid-Afrika zijn allerlei grondstoffen te vinden. De mijnindustrie van Zuid-Afrika is er dan nog altijd een van grote omvang. Het land is een van ‘s werelds grootste producenten van onder andere (edel)metalen en mineralen.

Het land kent een rijke geschiedenis. Het heeft veel te voorduren gehad van kolonisatie door Europese naties, waaronder de Portugezen, de Britten en de Nederlanders. Er leven in Zuid-Afrika dan ook verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar. Inmiddels meestal in relatieve vrede, maar dit is zeker wel eens anders geweest! Gewelddadige oorlogen om land en mensenrechten maken deel uit van de geschiedenis van Zuid-Afrika. Je kent ongetwijfeld de verhalen over de apartheid, waarbij Nelson Mandela (ANC) jarenlang werd opgesloten in een gevangenis op Robben Island.

Afrika kent vele schatten, op zowel natuurlijk als cultureel gebied. Helemaal bijzonder is bijvoorbeeld ‘the Cradle of Humankind', bij Sterkfontein Valley. In de grotten op die plek vind je miljoenen jaren oude fossielen van de eerste mensachtigen. Deze plek is van groot belang in het onderzoek naar het ontstaan van de mensheid en staat om die reden dan ook op de wereld erfgoedlijst van Unesco.

Het verbouwen van gewassen is ook een bron van inkomsten, druiven bijvoorbeeld! Ken je bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse wijnen? Ze worden voornamelijk gebouwd in de Coastal Region, daar vind je bijvoorbeeld ook de districten Stellenbosch (hier is ook een Nederlandse tv-serie over gemaakt!), Paarl en Swartland, Franschhoek en Constantia.

Nederlandse geschiedenis: Jan van Riebeeck begon in 1652 bij Kaap de Goede Hoop een bevoorradingsstation voor de VOC. Hoewel dit de Nederlanders veel voorspoed heeft gebracht, werd de oorspronkelijke bevolking onderdrukt en uitgeroeid. De invloed van de Nederlandse kolonisatie is nog steeds merkbaar, kijk maar naar het Zuid-Afrikaans, dat een verbastering van het ouderwetse Nederlands is.

Verontrustend: Net als de rest van het Afrikaanse continent, heeft ook Zuid-Afrika te kampen met een ware AIDS epidemie. Ondanks het feit dat er een zeer groot aantal mensen is dat HIV geïnfecteerd is, wordt hierover nog geheimzinnig gedaan. Er rust een negatief stigma op AIDS, maar over de overdracht en aard van de ziekte wordt nog steeds weinig informatie gegeven. Zo woedde er een tijd een medische discussie over HIV en AIDS, wat er toe leidde dat mensen verstoken bleven van effectieve medicatie zoals AIDS-remmers Toch zit er schot in deze zaak, waarmee de verspreiding van de AIDS epidemie eindelijk aangepakt wordt.

onderzoeksvragen

Zuid-Afrikaanse economie
Maak een economisch profiel van Zuid-Afrika, welke mogelijkheden en beperkingen heeft het land? Welke exportproducten zijn belangrijk?

Kolonisatie geschiedenis
Beschrijf de geschiedenis van de kolonisatie van Zuid-Afrika. Waarom werden de Europeanen hier naartoe getrokken? Welke gevolgen had dit?

Industriele afhankelijkheid
Van welke industrieën is Zuid-Afrika afhankelijk?

De apartheid en Nelson Mandela
Ga in op de gebeurtenissen die te maken hadden met de apartheid en Nelson Mandela.

De drive voor ontwikkeling
Wat zorgde er in de afgelopen jaren voor dat Zuid-Afrika zich wist te ontwikkelen (bijv economisch) terwijl andere landen in het Afrikaans continent achterbleven?

Het Zuid-Afrikaanse klimaat

Beschrijf het klimaat van Zuid-Afrika, welke consequenties heeft dit voor de landbouw en het toerisme?