Inleiding 

Met de stijgende energieprijzen, als gevolg van de kleine olieproductiecapaciteit, worden energie alternatieven steeds interesanter. Een ander profielwerkstukvoorbeeld, Energiewinning, gaat hier dieper op in. In dit onderwerpsvoorstel wordt dieper ingegaan op windmolenparken. Vooral in Nederland, met de overheersende zuidwestenwinden, is dit een interresante vorm van groene stroom. Een nadeel is, dat windmolens lelijk worden gevonden en Nederland aardig vol begint te raken...

10% in 2020

De overheid heeft als doelstelling dat in 2020 10% van de energieproductie ‘groen' moet zijn. Sinds 1998 wordt de energiemarkt geliberaliseerd, zodat er meer concurrentie en dus efficiëntere vormen van energieopwekking door de energiemaatschappijen wordt gerealiseerd. De simpelste oplossing voor energiebedrijven is om heel Nederland vol met windmolenparken te zetten. Dit wordt echter tegengewerkt door de drie verschillende overheden en verschillende andere belangenpartijen, omdat er ook allemaal nadelen aan windenergie zitten.

Nadelen

De voordelen van windenergie zijn bekend, het levert gratis stroom. Echter, zo gratis is het helemaal niet. Een windmolen is een extreem duur apparaat. Daarnaast is het rendement helemaal niet zo hoog. Wat bij dit onderwerp interessant is, is vooral de beleving van mensen van windmolens. Een windmolen wordt gewaardeerd als bron van groene stroom, maar bijna niemand wil er een in zijn achtertuin. Het bekende ‘not in my backyard' probleem speelt dus een rol. Windmolens produceren herrie en zijn een vorm van horizonvervuiling. Oplossingen zijn om de molens in grote parken in de polders of in zee te plaatsen, maar daar zijn milieuorganisaties weer niet blij mee. De parken kunnen enorme verstoringen voor vogels veroorzaken. Ondanks dat, is er toch begonnen met de bouw van een park voor de kust in Nederland. Maar of het ooit tot enorme parken zoals in Denemarken lijdt, is nog maar de vraag. Zoals je ziet, is het helemaal niet simpel om windmolens te gebruiken als bron van energie. Op dit moment is de rol van het kabinet bij het plaatsen van windmolenparken erg in het nieuws.

onderzoeksvragen

Besluitvorming rond windmolenparken
Welke partijen spelen een rol bij de plaatsing van windmolenparken en hoe loopt het besluitvormingsproces?

Plaatsing

Wat zijn goede locaties voor windmolens, zowel technisch, maatschappelijk en biologisch?