Inleiding

Wie lijkt het niet wat? Een eigen bedrijfje opstarten. Je eigen baas zijn: alles zelf kunnen bepalen. Het succes van het bedrijf is dan ook direct je eigen succes. Dat dit idee sterk leeft, blijkt wel uit het grote aantal ZZP’ers in Nederland (Zelfstandigen Zonder Personeel): maar liefst 700.000. Nagelstudio’s, klusjesmannen, webdesigners, je kunt het zo gek niet bedenken. Dit komt door de eenvoud waarmee je zo’n bedrijfje op kunt richten. Er zijn echter nog veel meer bedrijfsvormen, met allemaal hun eigen voor- én nadelen. Voorbereiding is het halve werk, dus het schrijven van een goed business plan is van groot belang voor het slagen van een onderneming. Kies dus een bedrijfje dat je op zou willen starten en schrijf een business plan. 

De markt

Wil het bedrijfje winstgevend zijn/worden, dan moet je de markt eerst goed analyseren. De mate van concurrentie bepaald vaak de prijs en dus de winstmarge. Ook moet je oppassen om als starter in een markt te stappen met grote monopolisten. Doorslaggevend kunnen ook gerenommeerde namen zijn die de markt in handen hebben, doordat mensen aan die producten gewend zijn. Als nieuwe speler zul het dan eerst heel moeilijk krijgen om afzet te vinden en die periode moet je wel kunnen overleven. 

Rechtsvormen

Waarschijnlijk de belangrijkste keuze die je moet maken is de rechtsvorm van je bedrijfje. Wordt het een eenmanszaak (ZZP’ers), een VOF of zelfs een BV. Het belangrijkste onderscheid is het zaaksvermogen. Bij een eenmanszaak is het bedrijfsvermogen gelijk aan je persoonlijke vermogen. Als het slecht met je bedrijf gaat, dan kunnen leveranciers je privé-vermogen aanspreken om hun geld te krijgen. Je bent dan ook persoonlijk verantwoordelijk voor je bedrijf. Bij een BV is er een afgescheiden bedrijfsvermogen. Als het bedrijf failliet gaat, ben je je privé vermogen niet kwijt. Ook is de BV zelf verantwoordelijk, je handelt uit naam van de BV en niet uit naam van jezelf. Analyseer dus de verschillende rechtsvormen met hun kenmerken (vooral op het gebied van vermogen en verantwoordelijkheid) en maak op basis van die gegevens een keuze. 

Weet je wat jij zou moeten doen?...

Als je eenmaal weet welke rechtsvorm je wilt gebruiken, kun je naar de Kamer van Koophandel gaan. Deze instantie regelt de registratie van alle bedrijven in Nederland. Zij kunnen je vertellen welke procedure je moet doorlopen en welke voorwaarden daar aan kleven.

Financiering

Een bedrijf runnen kost veel geld. Vooral bij de opstart van een bedrijfje is het lastig, omdat je veel uitgaven hebt en vaak nog maar weinig inkomsten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel bedrijfjes binnen drie jaar weer opgeheven worden, omdat ze de beginperiode niet kunnen overleven. Grotere bedrijven worden vaak op twee manieren gefinancierd: aandelen en leningen. Het voordeel van leningen is dat ze van de belasting aftrekbaar zijn en aandelen niet. Je bedrijf geheel op leningen baseren is echter ook niet slim. Het risico voor aandeelhouders wordt dan erg groot (als het bedrijf verlies maakt krijgen de leninghouders altijd hun geld, terwijl aandeelhouders meedelen in het verlies), wat je bedrijf onaantrekkelijk maakt. De juiste balans tussen aandelen en leningen is erg belangrijk. 

Begroting

Een begroting is een kostenplaatje voor een bepaalde periode van tijd. Het opstellen van een startbegroting is lastig om goed te doen. Je hebt immers nog helemaal geen harde gegevens over inkomsten en uitgaven, slechts voorspellingen. Toch is het belangrijk hier goed aandacht aan te besteden, zodat je niet voor onverwachte uitgaven komt te staan. Stel dus een begroting op met inkomsten en uitgaven en kijk of je wel genoeg winst overhoudt bij een verkoopprijs die je op basis van de markt mag verwachten.

onderzoeksvragen

Markt
Binnen welke markt gaat mijn bedrijf opereren?

Rechtsvorm
Welke rechtsvorm gaat mijn bedrijf aannemen?

Kamer van Koophandel
Wat moet ik allemaal regelen bij de Kamer van Koophandel?

Geld
Hoe ga ik mijn bedrijf financieren?

Begroting

Hoe ziet een startbegroting van een bedrijfje er uit?