Inleiding

Wereldstad Parijs, ‘de lichtstad' is de hoofdstad van Frankrijk en telt inclusief haar voorsteden ongeveer 12 miljoen inwoners. Het is na Londen de grootste stad van West-Europa.

Parijs heeft een bewogen geschiedenis, het heeft een sterke ontwikkeling en revolutionaire perioden doorgemaakt. Parijs was in de oudheid beter bekend als ‘Lutetia'. De stad wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Seine, waarlangs al sinds de oudheid strategische handelsroutes voeren. Het was een stad waar vele belangrijke figuren uit de geschiedenis hun thuis vonden. Voorbeelden hiervan zijn uiteraard de flamboyante Franse koningen (waaronder bijvoorbeeld 16 Lodewijken in het ancien régime), maar ook literaire en politieke grootmeesters vonden hun plek in Parijs.

Bouwwerken

Bij al die figuren hoort natuurlijk een verhaal, een verhaal dat veelal verteld wordt door de stad zelf. Parijs puilt werkelijk uit van de architectonische hoogstandjes en paleizen. Voorbeelden zijn bekende kerken zoals de Notre Dame en de Sacre Coeur, of het voormalig koninklijk paleis waar tegenwoordig onder andere het Louvre Museum gevestigd is. Om het lijstje verder aan te vullen zijn er bouwwerken als het Pantheon, l' Opera, l'Arc de Triomphe, Dome des Invalides en de recentere Eiffeltoren en l'Arche de la Défense.

Wist je dat het eigenlijk de bedoeling was dat de Eiffeltoren gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling, en uiteindelijk een van de meest tekenende symbolen van Parijs werd? Parijs is eigenlijk een groot museum, veel van de gebouwen en pleinen zijn goed bewaard gebleven. Overal waar je om je heen kijkt valt je oog wel op iets dat je aandacht trekt. Niets staat hier ‘zomaar' omdat het mooi is, overal zit een verhaal aan!

Reden genoeg om daar eens wat dieper op in te gaan met een profielwerkstuk. Wat is er zoals aan oude en moderne bouwwerken te vinden? (of juist niet meer, zoals de legendarische Bastille waarvan alleen het plein ‘place de la bastille' nog herinnert aan het wereldberoemde middeleeuwse fort dat hier tot de franse revolutie dienst deed als gevangenis) Wat is er bijzonder aan? Wie bouwde het met welke intenties, zit er nog een bepaald verhaal achter en welke rol heeft dat verhaal bijvoorbeeld gespeeld binnen de maatschappij? Genoeg te zien dat rest uit de geschiedenis, maar als hedendaags voorbeeld kan je bijvoorbeeld eens naar La Grande Arche de la Defense kijken. De boog in de zakenwijk la Defense is als het ware een moderne versie is van de Arc de triomphe en ook in dezelfde lijn staat (L'Axe Historique) als de l'arc de triomphe, le Petit Arc en het louvre. Het beslaat enkele kilometers dwars door de binnenstad en op een heldere dag kan je van het ene eind naar het andere eind kijken (het beste zicht heb je vanaf La Defense, kijkend richting het Louvre).

onderzoeksvragen

Louvre
Beschrijf de geschiedenis van het Louvre door de jaren heen, hoe werd het gebruikt en wat heeft het te verduren gehad?

Kies een bouwwerk

Kies een bouwwerk uit en beschrijf waarom het gebouwd werd, welke functies het had en heeft en welke rol het heeft gespeeld in de geschiedenis.