Inleiding 

Noord Ierland (Iers:Tuaisceart Éireann, Schots: Norlin Airlann) maakt officieel deel uit van het verenigd Koninkrijk en is daarmee dus een Britse provincie. In Noord Ierland wordt Engels en Iers-Gaelisch gesproken. De naam zegt het al, het bevindt zich in het Noordelijk deel van het eiland Ierland dat verder bestaat uit de Ierse republiek. Het is geen onafhankelijk gebied, maar kent wel een eigen politieke identiteit.

Het conflict

Binnen Noord Ierland is er al jaren een groot conflict tussen de bezetters en de oorspronkelijke bewoners. Het conflict kent zijn oorsprong in de betrekking van de provincie bij het verenigd koninkrijk, al eeuwen voor de eerste wereldoorlog. Al tijden rommelde het tussen de bevolkingsgroepen in Noord Ierland. Voordat de eerste wereldoorlog uitbrak, leek het erop dat de Britten de Noord Ieren een zelfbestuur zouden toestaan. Tijdens de oorlog hadden de Ieren echter tijdens de Paasopstand in 1916 de republiek uitgeroepen met daarbij horend ook Noord Ierland. De Engelsen hebben de Paasopstand echter met veel geweld de kop ingedrukt, waarna zelfbestuur geen optie meer was en zij volledige onafhankelijkheid nastreefden. Dit vormde uiteindelijk het officiële begin van wat wij kennen als ‘de Ierse kwestie'.

De protestanten wilden voornamelijk bij Engeland horen, de oorspronkelijke, rooms-katholieke bewoners echter wilden bij de Ierse republiek horen. Het is trouwens niet zo dat het alleen een religieus conflict is. Er zijn vele andere aspecten mee gemoeid! De term ‘katholieken' staat dan ook synoniem voor de mensen die streven naar een verenigde Ierse republiek. Hierbinnen zijn er nog de nationalisten en de republikeinen. Het grootste verschil hiertussen is dat de nationalisten de kwestie democratisch wensen op te lossen, de meer radicale republikeinen gebruiken daarentegen ook meer gewelddadige middelen om hun doel te bereiken. De protestanten aan de andere kant zijn het gedeelte van de bevolking dat juist de verbintenis met het Verenigd Koninkrijk nastreeft en worden daarom ook wel unionisten genoemd.

De oorlog die al eeuwen duurt, duurt helaas nog steeds voort. Overleg loopt meestal op niets uit en regelmatig worden er aanslagen gepleegd door terroristen van de tegenoverstaande groeperingen.

Het Anglo-Irish agreement uit 1985 omvatte een regeling tussen de regeringen van het verenigd koninkrijk en de Ierse republiek. Hierbij kwamen de partijen elkaar enigszins tegemoet. De Ierse Republiek werd hiermee formeel erkend en mocht een rol spelen in de Noord-Ierse politiek. In ruil hiervoor moest de Ierse Republiek Noord-Ierland als onderdeel van het Verenigd Koninkrijk erkennen.

Je kent de rivaliserende partijen ongetwijfeld uit nieuwsberichten, waarschijnlijk al van een tijdje terug. Met name de acties van de terroristische aanhangers van die groepen komt in het nieuws, zoals de IRA die bomaanslagen opeist. Of beelden van marsen waar mensen met spandoeken door de straten lopen, al dan niet beschoten door tegenstanders. Gelukkig is het de laatste tijd relatief gezien wat rustiger in deze regio, maar de problemen zijn nog niet opgelost.

Er is op dit gebied een heleboel te onderzoeken wat wij nog niet eens hebben aangehaald in dit inleidende stukje! Duik er eens in en kijk naar alle standpunten, gebeurtenissen en invloeden van dit conflict op de betrokkenen.

onderzoeksvragen

Standpunten
Welke standpunten nemen de verschillende partijen in en uit welke overtuigingen komt dit voort?

Invloed van de strijd
Wat is de invloed van het jarenlange strijd op socio-economisch en politiek gebied?

hulp van buitenaf
Hoe proberen anderen landen te intermediëren in het conflict en welke gevolgen heeft dit?

Positie in de EU

Welke gevolgen heeft de voortdurende strijd voor de positie van Ierland in de Europese unie?