Inleiding

Tegenwoordig kun je in iedere supermarket veel verschillende soorten mineraalwater kopen. In kleine en grote flessen kun je water kopen dat afkomstig is uit bronnen die vaak liggen in Belgiƫ of Frankrijk. Het water uit deze bronnen bevat mineralen die, zo wordt gezegd, goed zijn voor de mens.

Iedereen die weleens naar Spanje of Italiƫ op vakantie is geweest weet dat je niet overal zomaar het kraanwater kan drinken. In Nederland is dat niet zo, het Nederlandse kraanwater is misschien wel het schoonste kraanwater ter wereld. Dus als er goed water voor weinig geld zo uit de kraan komt, waarom kopen we dan nog water in flessen in de winkel?

Geen verschil?

De fabrikanten van gebotteld bronwater zeggen dat hun water veel mineralen bevat doordat het op een natuurlijke manier gezuiverd is in verschillende aardlagen. Het Nederlandse kraanwater wordt ook gewonnen in verschillende bronnen, maar daarna worden er nog een aantal bewerkingen uitgevoerd om te zorgen dat het water voldoet aan de strenge eisen die de wet stelt aan de kwaliteit van drinkwater. Er is natuurlijk een verschil tussen de twee verschillende soorten water, maar is het een groot verschil?

onderzoeksvragen

Beste drinkwater
Welk water is het beste voor de mens?

Verschil met buitenland
Hoe verschilt de verkoop van bronwater in Nederland met dat in andere landen?

kwaliteitseisen
Voldoet bronwater aan de wettelijke kwaliteitseisen voor kraanwater?

Mineralen
Je kunt zelf experimenteel mineralen in water aantonen. Doormiddel van welke chemische reacties is de aanwezigheid van mineralen in water aan te tonen?