Inleiding

Indonesie, is een republiek bestaande uit een aantal grote en heel veel kleine eilandjes gelegen tussen de Stille Oceaan en de Indische Oceaan. De officiële voertaal is ‘Bahasa Indonesia', een zogenaamde ‘austronesische taal', die stamt vanuit het klassiek Maleis. Jakarta is de hoofdstad van het land. De Islam is de grootste godsdient van Indonesië, maar ook andere godsdiensten zoals het christendom, Hindoeïsme en Boeddhisme zijn aanwezig.

De inkomsten van Indonesië komen voornamelijk uit de agrarische sector, maar het land is ook in het bezit van aardolie, aardgas, bauxiet, tin, koper en nikkel grondstoffen. Het land is echter toch relatief arm en regelmatig rommelt het met de politiek in Indonesie. De staat kent vijf zuilen ‘Pancasila' en op dit moment is Susilo Bambang Yudhoyono president in het land.

Indonesië heeft een rijke flora en fauna, met schitterende oerwouden, bossen en zoet- en zoutwatergebieden. Het klimaat verschilt enigszins per gebied, maar is overwegend een tropisch regenklimaat.

Kolonisatie en bezetting

Indonesië heeft een hele geschiedenis met Nederland, ‘Hindia Belanda'. Dat begon al rond de 16e en 17e eeuw met de kolonisatie van het land door de Nederlanders. Als een van de koloniën uit de VOC werd het land voornamelijk populair bij de Nederlanders omwille van de specerijenhandel. Maar ook het aanzien van Nederland doormiddel van territoriale uitbreiding en de zendingsdrang speelde een rol voor Nederlanders om zich hier te vestigen.

De lokale bevolking leefde jarenlang in onderdrukking. Tot aan de tweede wereldoorlog is Indonesië afhankelijk geweest van Nederland. Japanse bezetters maakten daar echter een einde aan toen zij de macht grepen en alle Nederlanders in kampen opsloten en de lokale bevolking voor zich liet werken. Na de oorlog trok Japan zich terug en werd Indonesië na lange tijd en veel strijd onafhankelijk verklaard.

Proklamasi. Kami bangsa Indonesia dengan ini menjatakan kemerdekaan Indonesia (Wij, het volk van Indonesië, verklaren hierbij dat Indonesië onafhankelijk is) Dat was de verklaring die president Soekarno in 1945 afgaf om de onafhankelijkheid van het land aan te geven.

onderzoeksvragen

Nederlandse kolonisatie
Beschrijf de geschiedenis van de Nederlandse kolonisatie van Indonesië.

Consequenties van kolonisatie
Geef een overzicht van goede en slechte consequenties van de kolonisatie voor beide partijen.

Multatuli
Max Havelaar schreef zijn werk Multatuli over de situatie in Indonesië, plaats dit in historisch perspectief, hoe verwoordt het het maatschappelijke bewustzijn van toen?

Kolonisatie in de literatuur
Leg verbanden tussen Nederlandse literatuur en de kolonisatie van dit gebied. Hoe wordt er geschreven, wat is de toon van de verhalen, etc.

Relatie
Hoe keken Nederlanders en Indonesiërs tegen elkaar aan, gedurende de tijd van de kolonisatie en nu?

Atjeh-oorlog
Wat is de Atjeh-oorlog, waarom begon die?