Inleiding

India (Hindi: Bharatiya Ganarajya) is een onafhankelijke republiek in Zuid-Azië. Het land is grotendeels een schiereiland, grenzend aan de Arabische zee, de Indische Oceaan en de golf van Bengalen. Dit uiterst diverse land beslaat 3,287,263 km² en is daarmee het zevende grootste land in de wereld. Het land ligt op het grensgebied van de Euraziatische en de Indische tektonische plaat, wat ervoor heeft gezorgd dat het berglandschap van de Himalaya is ontstaan. Deze hoogste bergketen ter wereld is natuurlijk geologisch interessant, maar daarnaast is de Himalaya de thuishaven van de meest authentieke Boeddhistische kloosters die er nog in India te vinden zijn. En je zou het niet meteen verwachten, maar je kan ook op wintersport in de Himalaya, een hele andere gewaarwording dan de wintersportoorden die wij gewend zijn. Geen hossende Hollanders, maar skiën tussen de tempels! 

Geschiedenis

India kent een zeer rijke geschiedenis, die terugvoert naar eeuwen voor Christus. De eerste beschaving in India zou de zogeheten Indus-beschaving zijn geweest. Er waren echter meer veroveraars en bevolkingsgroepen actief in India. Bijvoorbeeld Indo-Ariërs, Maurya's, Gupta's, Dravidiërs, Mogols en de welbekende overheersing door Portugezen, de Nederlandse VOC en de Britten. Dit laatste is de reden dat veel mensen nog steeds de Engelse taal goed beheersen. De inmiddels wereldberoemde pacifist Mahatma Ghandi wist met de geweldloze congrespartij het Britse bestuur onder druk te zetten en de tweede wereldoorlog maakte voorgoed een einde aan de periode van kolonisatie. Dit betekende de onafhankelijkheid voor India. Helaas had dit echter ook tot gevolg dat de Moslims van India zich af gingen scheiden en Pakistan vormden. Hieraan gerelateerd is ook het nog steeds actuele Kashmir conflict.

Religie

Wat religie betreft is India een zeer tolerant land. Het Hindoeïsme (80% van de populatie) en de Islam (13% van de populatie) zijn de grootste godsdiensten. Naast deze grote godsdiensten zijn er nog het Boeddhisme, Jainisme, Sikhisme en het Christendrom, samen goed voor ongeveer 5%. De tolerantie is alleen al zichtbaar in de politiek. De samenwerkende politici hebben toch vaak verschillende godsdienstige achtergronden. Het politiek systeem in India is gebaseerd op dat van het Verenigd Koninkrijk. Ook India kent een ‘Prime Minister' die aan het hoofd staat van het parlement, terwijl de ‘President van India' het formele hoofd van het land is.

Economie

De Indiase economie groeit sterk, net als die van andere Aziatische landen. Helaas profiteert nog niet het hele land hiervan, met name het Zuiden van India heeft nog sterk te lijden onder grote armoede. Helaas helpt het omvangrijke analfabetisme in het land de groei en ontwikkeling niet vooruit, maar er wordt hard aan gewerkt dit te bestrijden. De meer ontwikkelde gebieden vormen steeds vaker een uitvalsbasis voor het outsourcen van diensten door bijvoorbeeld Westerse bedrijven. Als je de helpdesk van een software multinational belt, is de kans groot dat je doorgeschakeld wordt naar een medewerker uit India, die je telefonisch met je probleem helpt.

Kunst en cultuur

India kent vele opvallende, eeuwenoude bezienswaardigheden en cultuuruitingen. De meest bekende daarvan is ongetwijfeld de Taj Mahal, het paleis van de liefde. Maar ook het fort van Agra, of de Hamayun tombe zijn schitterend cultureel erfgoed. Hierover hoeven we niet echt uit te wijden, een keer ‘India' intypen op internet en je scherm vult zich met alle culturele bijzonderheden die het land rijk is!

En niet te vergeten; Bollywood, DE filmbusiness van India. Vaak gaat het om kleurige Hindi-films die heel lang duren en doorspekt zijn met dans, muziek en vele Bollywoodsterren. Een manier om even uit het vaak zware, arme leven te ontsnappen en weg te dromen bij de droomwereld van de film.

Opvallend: De stad Calcutta had een jaar geleden een groot gebrek aan muntjes van één en twee roepie. Door de inflatie was het metaal van het muntje meer waard geworden dan het geldbedrag waarvoor het stond.

onderzoeksvragen

Geschiedenis van India
Bekijk welke fasen India heeft doorgemaakt tijdens de geschiedenis. Welke invloeden van bezetters zijn er nog steeds merkbaar?

Kunst en cultuur
Analyseer de kunst- en cultuuruitingen in India. Welke stijlen herken je, welke functie hadden paleizen en gebedshuizen en wat was daarbij van belang?

Mahatma Ghandi
Bekijk de geschiedenis en verworvenheden van Mahatma Ghandi. Waar stond hij voor en hoe wilde hij dit bereiken?

Het kastensysteem
Bekijk het kastensysteem; welke invloed heeft dit op maatschappelijke processen en ontwikkelingen?

Indiase economie
Hoe komt het dat de Indiase economie nu in opkomst is, kan je een oorzaken aanwijzen? Welke invloeden zijn toonaangevend? Wat zijn mogelijke addertjes onder het gras en welke kansen liggen er voor het grijpen?