Inleiding

Google is de populairste zoekmachine ter wereld. Sinds de oprichting is de manier waarop de resultaten getoond worden niet noemenswaardig veranderd. Met deze strategie is de zoekmachine uitgegroeid tot het grote succes dat het nu is.

Oprichting en groei

In 1998 besloten twee promovendi na twee jaar onderzoek hun zelf ontworpen zoekmachine online te plaatsen. Door de goede resultaten die zoekmachine geeft en de heldere en rustig gebruikersinterface werd google erg gewaardeerd. Hierdoor verdrong de zoekmachine concurrenten als altavista en lycos. Deze zoekmachines zaten vol met reclame en waren erg rommelig. Er werd niet veel in geinvesteerd omdat men niet verwachtte dat een zoekmachine winstgevend kon zijn. Google is precies op het goede moment opgekomen en kon groeien in het gat dat andere zoekmachines veroorzaakten. Er werden inkomsten gemaakt door bedrijven te laten adverteren bij relevante zoekresultaten en bedrijven kunnen een plaats in de ranglijst van zoekresultaten kopen. Dit werkt erg goed en is erg winstgevend. Google ging steeds meer diensten aanbieden, van online tekstverwerkers en satelietfoto' s tot teken- en videobewerkingsprogramma's. Andere bedrijven werden opgekocht en de kennis gebruikt voor het aanbieden van nieuwe diensten. Google Inc. is beursgenoteerd en is een erg gewaarde werkgever. Een van de redenen hiervan is dat werknemers een percentage van hun werktijd mogen besteden aan eigen projecten.

Werking

Google beweert in de meeste pagina's te zoeken van alle zoekmachines. Er wordt gebruik gemaakt van een spider die webpagina's afzoekt en die vervolgens indexeert. De resultaten die google geeft worden gesorteerd op relevantie, op basis van een algorite genaamd PageRank. De precieze werking is geheim, maar er wordt gebruik gemaakt van het aantal verwijzingen op andere sites naar de website.

Negatieve publiciteit

Google komt soms negatief in het nieuws omdat het bijhoudt wat mensen zoeken en waar de gebruiker zich bevindt. Dit gaat in strijd met de privacy, menen sommigen. In China is google ook begonnen maar staat het onder censuur van de overheid. Door mensenrechtenorganisaties is daar op geprotesteerd.

Google is vernoemd naar googel, het getal voor een 1 met honderd nullen.

onderzoeksvragen

Werking
Hoe werkt google?

Geschiedenis en toekomst
Hoe is google zo groot geworden en hoe zal google zich gaan ontwikkelen in de toekomst?

invloed op het onderwijs
Wat is de invloed van google op wetenschappelijk onderwijs?