Inleiding

Files, ze zijn een groot probleem voor ons land. Op de radio worden dagelijks eindeloos lange lijsten opgenoemd met files die over in het land staan. Niemand vindt het leuk, maar toch gaan bijna twee miljoen Nederlanders dagelijks met hun auto naar het werk met als gevolgd dat ze naast elkaar stilstaan op de weg. Maar er zijn natuurlijk alternatieven. Er wordt veel aan gedaan om mensen met het openbaar vervoer te laten reizen. Maar blijkbaar biedt het alternatief geen (grote) voordelen ten opzichte van de file. Waar ligt dat aan?

De reden waarom files nog steeds groter worden en niet iedereen gebruik maakt van het openbaar vervoer hangt natuurlijk van veel zaken af. Voor de één maakt de reistijd veel uit, voor de ander zijn de kosten een afweging. Ook spelen factoren als bereikbaarheid, afhankelijkheid (vertragingen), en de rol van werkgevers hier een rol in. Sommige mensen wonen dicht bij een station, maar anderen wonen achteraf waar geen bus rijdt. Als je reist met het openbaar vervoer ben je afhankelijk van anderen en een dienstregeling, in de auto heb je een vertraging ten minste nog zelf in de hand. En de ene werkgever ondersteunt het heel erg om de trein te pakken, terwijl andere bedrijven juist auto's leasen aan werknemers.

Veel factoren

Er zijn dus heel veel factoren die voor iemand bepalen of de trein of de auto handiger is om mee te reizen. Iedereen maakt voor zichzelf de keuze, maar je kunt je natuurlijk afvragen welke keuze de juiste is? Is er een manier om te bekijken wat voor iemand persoonlijk de beste oplossing is?

onderzoeksvragen

Woon-werk afstand en OV
Is er een optimale woon-werk afstand waarbij het beste gekozen kan worden voor het OV?

Treinreizigers en CO2-uitstoot
Hoeveel minder CO2-uitstoot zou er zijn als x% van de filerijders met de trein zou gaan?

Vergelijk reistijden
Wat is het verschil in reistijd tussen het OV en met de auto in een dagelijkse file rijden.

Trend
Is er een trend zichtbaar in de keuze die mensen maken voor hun woon-werk afstand?

Effectiviteit promotie
Wordt het beoogde effect van bedrijven die het reizen met het OV stimuleren ook gehaald?

Tijdwinst of verlies
Als een filerijder met het OV zou gaan reizen, hoeveel tijdwinst of verlies zou dat opleveren (inclusief vertragingen etc.).

Filekosten
Wat zijn de kosten van een file?