Inleiding

De economische conjunctuur in een land is op allerlei manieren terug te zien in de wereld van de consument. Onderzoek hiernaar kan verrassende resultaten opleveren. Zo is er bijvoorbeeld een onderzoek geweest tussen het verband van de inhoud van de AllerHande en de economie.

Allerhande en de economie

Ongetwijfeld ken je de AllerHande, het recepten-maandblad van de Albert Heijn supermarkten. Het blad bestaat sinds 1956 en wordt nu gelezen door 4,7 miljoen mensen. AllerHande heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een toonaangevend medium op het gebied van eten en drinken en andere ‘dagelijkse dingen', zoals huishouden en persoonlijke verzorging. Met kerst eet ruim de helft van alle Nederlandse huishoudens een gerecht dat is geïnspireerd door op recept uit de AllerHande. Het blad heeft op een laagdrempelige manier een groot bereik door alle lagen van de samenleving. Door deze grote oplage en het grote bereik is de Allerhande ook een soort spiegel van de samenleving geworden, niet alleen op het gebied van wat we eten (ze introduceerden bijvoorbeeld ooit de kiwi en de ananas) maar vooral ook op de economische aspecten van ons leven. Het is immers een blad van een supermarkt die ten allen tijde wil aansluiten bij de leefwereld van zijn consumenten. Naast onze veranderende eetgewoontes zou je dus misschien ook wel de economische conjunctuur terug kunnen zien in de inhoud van de Allerhande.

De consument en economie

Ook in andere tijdschriften is de economische situatie terug te vinden. Zo is uit een analyse van interieurtijdschriften gebleken dat in zware economische tijden een voorkeur voor witte, grijze bruine en zwarte tinten binnenshuis. Wanneer de economie aantrekt, komt de kleur terug.

Eenzelfde trend is ook terug te zien in andere branches, zoals de auto-industrie, waar ook altijd veel gevraagde kleuren te zien zijn. Nu is bijvoorbeeld de vraag naar zilver kleurige auto's dalende; zilver is de kleur van een hoge status. De vraag naar witte auto's stijgt, deze kleur wordt geassocieerd met overgang.

onderzoeksvragen

Invloed conjunctuur
Welke invloed heeft de economische conjunctuur op de samenleving en op consumentengedrag?

Invloed in Allerhande
Hoe is deze invloed terug te zien in de inhoud van Allerhande?

Conjunctuur in andere media
Zijn er ook andere tijdschriften of media waarin je de economische stand van Nederland kan terugvinden?

Consumenten wensen in andere branches
Hoe is in andere branches de economische toestand terug te zien in de wensen van consumenten?