Inleiding

Het economisch wederopbouw wonder van Duitsland na de depressie die voortkwam uit de tweede wereld oorlog wordt het Wirtschaftswunder genoemd. De invoering van de Duitse Mark, na de ernstige devaluatie van de Reichsmark had hier een groot aandeel in. Het Marshallplan was een van de meest bepalende hulpmiddelen bij de wederopbouw. Dit plan was een Amerikaans materieel hulpplan voor de door de oorlog getroffen landen in Europa. Een belangrijke reden om dit te doen was het weerbaar maken van de getroffen landen tegen de opmars van Russische communisten.

Adenauer was betrokken bij het proces als bondskanselier, de Amerikanen zagen in hem een capabele persoon om de wederopbouw te leiden. Zijn beleid richtte zich op economische wederopbouw en samenwerking met de andere kapitalistische westerse landen. Hoewel hij een hereniging van Duitsland wilde, weigerde hij echter banden aan te gaan met het communistische gedeelte van het nieuwe Europa, de ‘Hallstein doctrine' (daaronder viel dus ook Oost-Duitsland of de DDR).

De Volkswagen Kever werd hét symbool van de Duitse wederopbouw!

Hoe het verwoeste Duitsland uit het stof opkrabbelde en later een grote economische bloei door wist te maken is interessant! Welke factoren zorgden ervoor dat dit mogelijk was, en welke struikelblokken vond men op de weg. Zo had men niet alleen te maken met een economische depressie, maar door onmenselijke praktijken tijdens de oorlog had het land misschien een nog wel groter imagoprobleem wat samenwerking en steun van anderen niet bepaald ten goede kwam. Genoeg stof om in te graven en te kijken wat jij leuk vindt voor een profielwerkstuk!

onderzoeksvragen

Middelen
Onderzoek wat er voor nodig was om Duitsland weer op te bouwen (sociaal/economisch/politieke hervormingen).

Vergelijk perioden
Vergelijk politiek en economie in Duitsland voor- tijdens- en na WO II.

IJzeren gordijn
Wat was het ijzeren gordijn en hoe werd hiermee omgegaan door de verschillende betrokkenen?

Politieke steun
Wat was de rol van politieke steun bij de wederopbouw van Duitsland?