Inleiding 

Als we gaan douchen gebruiken we vaak douchegel en shampoo. Onze handen wassen we met een stuk zeep of vloeibare handzeep. Voor de afwas maken we weer gebruik van afwasmiddel en onze kleren wassen we met wasmiddel. Wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze producten of kan eigenlijk voor alles één en hetzelfde middel worden gebruikt?

Terminologie 

De alles overkoepelende naam voor reinigende middelen is detergent. Zeep, douchegel en shampoo zijn daarbij voorbeelden van oppervlakte-actieve reinigingsmiddelen. De eigenschap van deze middelen is dat zij de oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen. Dit heeft tot gevolg dat een vloeistof gemakkelijk kan schuimen.

Structuur

De molecuulstructuur van detergenten wordt gekenmerkd door een hydrofiele kop en een lipofiele staart (lange koolstofwaterstofketens). Achter deze molecuulstructuur schuilt de waswerking van een dertergent. Vuil bindt aan de apolaire staart, terwijl de polaire kop ervoor zorgt dat het vuil op kan lossen in het water.

Verschillen 

Oppervlakte-actieve reiniginsmiddelen kunnen verschillen in samenstelling en daarmee ook in hun functie. Een belangrijk verschil tussen een stuk zeep en douchegel is de zuurgraad. Een stuk zeep heeft een pH van 9, terwijl douchegel zuur of pH-neutraal is. Douchegel droogt de huid daarom minder uit dan zeep. Andere verschillen kunnen zijn het gebruik van plantaardige of dierlijke vetten en de aan- of afwezigheid van geurstoffen, conserveermiddelen of antibacteriële bestanddelen.

onderzoeksvragen

Terminologie
Wat zijn detergenten?

Waswerking
Hoe werkt een oppervlakte-actief reinigingsmiddel?

Verschillen
Waarin verschilt douchegel van een stuk zeep of shampoo ten opzichte van afwasmiddel etc.

Advies

Ben jij in staat een advies in zeepgebruik op te stellen?