Inleiding 

Yellowstone National Park heeft een heleboel te bieden voor een profielwerkstuk. Het is het eerste nationale park van Amerika. Het park kent een rijke geschiedenis.

Het park en de bewoners

Ongeveer 11.000 jaar geleden leefden verschillende Indianenstammen, de oorspronkelijke bewoners van Amerika hier, en gebruikten het als leefomgeving. De traditionele bewoning bleef zelfs behouden tot ongeveer 200 jaar geleden.

Het Yellowstone park kent een groot aantal diersoorten die van het gebied hun thuis hebben gemaakt. Voorbeelden zijn Grizzly beren, wolven en bizons. Een tijd geleden werd het park geteisterd door stropers die jacht maakten op het bont van de dieren. Zij waren het die de geologische activiteit in het park eigenlijk ontdekten.

Het klimaat in het park is erg onvoorspelbaar, meestal zijn de winters streng en de zomers gematigd, temperaturen variëren van -20 tot ongeveer 25 graden Celcius. Het is daarom ook raadzaam om daar rekening mee te houden, aangezien het weer ook zomaar om kan slaan.

Het park ligt op een zogenaamde geologische hotspot, een plek waar de aardkorst vrij dun is met vulkanisme en aanverwante fenomenen als gevolg. Ten gevolge hiervan zijn in het park dan ook meer dan 10.000 hydrothermische bronnen te vinden. Dit zijn kleurrijke stoom- en heetwaterbronnen, modderpoelen, en meer dan 300 geisers! De grootste en meest bekende daarvan is ‘Old Faithhful' die gemiddeld om ongeveer 78 minuten heet water tot wel 50 meter de lucht in spuit.

De grond in yellowstone park kan warm aanvoelen, omdat op veel plekken de normaal dieper gelegen warme magma laag van de aarde relatief dicht bij de oppervlakte ligt (vaak loop je op gestolde lava). De Yellowstone Caldera is een van de grootste supervulkanen in de wereld. De uitbarsting heeft een 55 bij 80 kilometer grote krater achter gelaten. Meer dan 2 miljoen jaar geleden was de grootste uitbarsting van deze vulkaan, als dit op een dergelijke schaal weer zou gebeuren dan zou dit drastische gevolgen hebben voor de hele wereld. De superuitbarsting zou een pyroclastische wolk met erg veel giftige gassen en hete vulkanische as de atmosfeer in blazen.

Elk jaar raken er in het Yellowstone national park meer mensen gewond door Bizons dan door beren.

In 1994 waren de wolven in yellowstone park uitgestorven, om die reden werden er ‘nieuwe' wolven uitgezet in de periode vanaf 1995, die zich hebben voortgeplant, wat resulteerd in een hele nieuwe populatie aan wolven.

Het park is herhaaldelijke keren geteisterd door grote branden. In 1988 is zelfs ongeveer 36% van het park beschadigd geraakt door meerdere branden. Experts hebben er bewust voor gekozen niet (te snel) in te grijpen wanneer branden ontstaan door bijvoorbeeld blikseminslag, om zo de ecologische processen zo min mogelijk te verstoren.

Overige informatie

http://www.falw.vu.nl/Onderzoeksinstituten/index.cfm/home_page.cfm/subsectionid/F5AFA357-67A4-49D5-9AA95112B1E83DA6/fileid/2EAD273A-0FC3-48E4-BFA3367368364158/pageid/556598B9-CC60-433E-BCE6ED3978B1B849

onderzoeksvragen

Geschiedenis
Onderzoek de geschiedenis van Yellowstone park, welke bewoners kende het, welke gebruiken en conflicten hadden zij?

Economische en culturele gevolgen
Yellowstone park ligt op een hotspot, dit is geologisch erg interessant en heeft zowel economische als culturele gevolgen, welke bijvoorbeeld?

Toerisme
Yellowstone park trekt jaarlijks vele toeristen, wat houdt dit in voor het park (natuur/cultuur?) en de lokale economie (winsten/ voorzieningen?

Natuurverschijnselen

Onderzoek hoe de natuurverschijnselen van Yellowstone verklaard worden, er zijn verschillende theorieën.