Biologie

weet wat je eet: voedselallergie en voedselintolerantie


Inleiding

Veel mensen hebben een voedselallergie of voedselintolerantie. De mate waarin iemand er last van kan hebben verschilt nogal. Voor de één kan het onaangenaam zijn wanneer hij of zij veel zuivel drinkt op een dag, voor een ander kan de kleinste hoeveelheid nootjes al dodelijk zijn.

Allergie en intolerantie

Een overgevoeligheid of intolerantie voor bepaalde voedingsstoffen kan iemand erg belemmeren in zijn dagelijks leven. Als het eten van iets verkeerds onaangenaam is, kan dit lastig zijn, maar er zijn ook mensen die elke verpakking aandachtig moeten bestuderen om te weten of ze iets mogen eten of niet. Een gebakje op een verjaardag of uitgebreid uit eten in een restaurant worden hierdoor een stuk lastiger.Over dit onderwerp zou je een interessant profielwerkstuk kunnen maken. Daarbij kan je denken aan vragen als: waardoor worden deze overgevoeligheden eigenlijk veroorzaakt? Waar kan je zoal gevoelig voor zijn? Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie? Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven? En, misschien wel het allerbelangrijkste: is er iets aan te doen?

onderzoeksvragen

Oorzaak
Waardoor worden voedselallergie en intolerantie overgevoeligheden veroorzaakt?

Gevoeligheden
Waar kan je zoal gevoelig voor zijn?

Allergie en intolerantie
Wat is het verschil tussen allergie en intolerantie?

Dagelijks leven
Wat zijn de gevolgen voor het dagelijks leven?

Behandeling
Is er iets aan te doen?

Diagnose

Hoe is een voedselallergie of intolerantie aan te tonen?