Inleiding

Thee is eeuwenoud. De legende gaat dat de geschiedenis van de thee begint 2737 v Chr. Op een dag zat de Chinese keizer Shen Nung, buiten warm water te koken. Hij rook opeens een heerlijke geur, het kwam uit de ketel. Er waren wilde theebladeren in de ketel gewaaid. De keizer proefde het water en vond het heerlijk.

Vroeger was thee een luxe delicatesse en werd er in speciale theekoepels in de tuin de hele middag van genoten. 1 kilo thee kostte in de Middeleeuwen ongeveer 300 Euro. Tegenwoordig is thee niet meer weg te denken uit de Nederlandse huishouden, maar eigenlijk is het nog steeds een bijzonder exotisch product.

Theeproductie

Wist je dat er heel veel stappen ondernomen moeten worden voordat de geplukte blaadjes te zijn? Er zijn sommige soorten die je bijna puur in heet water kan gooien, zoals munt, maar dit is eigenlijk geen thee. Met echte thee wordt de traditionele zwarte thee bedoeld. Het hele chemische proces om thee te maken van theeblaadjes is erg complex. Wist je bijvoorbeeld dat veel theesoorten een resultaat van een rottingsproces zijn? Kijk maar eens op een theedoosje. Grote kans dat er iets als ‘gefermenteerd' op staat, wat eigenlijk ‘het omzetten van aanwezige stoffen door middel van organismes (bacteriën, gisten of schimmels)' betekent. 

Theeceremonie

In Nederland is thee een alledaags product, maar in vele andere landen wordt thee niet zomaar met een koekje gedronken. Vooral in Aziatische landen, maar ook in Zuid-Amerika wordt thee als iets bijzonders gezien en worden er bijzondere krachten aan toe gedicht. Daarom wordt thee niet zomaar gedronken er bestaan verschillende theeceremonies om thee met respect en op de juiste wijze te drinken.

onderzoeksvragen

Productie
Hoe wordt zwarte thee gemaakt?

Theeceremonies
Welke verschillende theeceremonies bestaan er?

Fermentatie

Hoe verloopt een fermentatieproces en voor welke andere producten wordt fermentatie gebruikt?