Inleiding

Jaarlijks kloppen 340.000 tot 675.000 werknemers bij hun huisarts aan met symptomen van RSI (Repetitive Strain Injury). RSI is een verzamelnaam voor allerlei symptomen die voorkomen in onder andere bovenrug, nek, armen en handen en zorgt in Nederland voor een jaarlijkse maatschappelijke kostenpost van zo'n twee miljoen euro.

Oorzaak en misverstanden

RSI wordt veelal veroorzaakt door het herhaaldelijk uitvoeren van bewegingen of het langdurig aanhouden van een statische houding. Er zijn echter vele misverstanden over de oorzaak van RSI. Vaak wordt gedacht dat vooral mensen die veel achter een computer werken kans maken op RSI. In werkelijk blijkt echter dat 40% van de werknemers met RSI klachten niet of nooit achter een computer werkt. Zo heeft bijvoorbeeld 49% van de kappers RSI-klachten.

Drie fasen van RSI

RSI-klachten vallen op te delen in grofweg drie categorieën. De eerste, en minst ernstige categorie, is de beginnende vorm van RSI. Van deze fase zijn pijn en vermoeidheid na een lange stressvolle dag de belangrijkste symptomen. Bij de tweede fase, met toegenomen RSI-klachten, is de relatie tussen pijn en oorzaak vaak minder duidelijk aanwezig omdat pijn ook kan optreden op momenten dat er niet direct een RSI veroorzakende handeling wordt verricht. De laatste en meest ernstige fase van RSI is de fase waarbij constant pijn aanwezig is. Deze pijn kan leiden tot slapeloze nachten en het verhinderen van dagelijkse handelingen als werken.

Verleden

Hoewel nu vaak wordt gedacht dat RSI een relatief nieuwe aandoening is die samen met de opkomst van de computer zijn intreden heeft gedaan, komt RSI al veel langer voor. Al in de middeleeuwen hadden monniken die dagenlang boeken aan het schrijven waren klachten die onder RSI geschaard kunnen worden en ook onder musici als pianisten en violisten zijn al eeuwenlang klachten bekend die onder RSI vallen.

onderzoeksvragen

Oorzaak
Hoe komt het dat herhaaldelijke of langdurige statische bewegingen kunnen leiden tot RSI? Hoe reageert het menselijk lichaam op deze bewegingen?

Preventie

Wat zijn de meest voorkomende maatregelen die je kunt nemen tegen RSI en welke invloed hebben zij op het menselijk lichaam?