Inleiding

Je weet waarschijnlijk wel dat je niet te vaak en te veel antibiotica mag gebruiken, omdat er een risico bestaat dat het dan niet meer werkt: je kan er resistent voor worden. Maar wat is dat precies, resistent zijn?

Resistentie

Een antibioticum werk vaak tegen één of meerdere bacteriën. Het grootste deel van een populatie zal het loodje leggen wanneer een patiënt een antibioticum krijgt voorgeschreven, maar er zijn er ook altijd een aantal die het overleven. Deze bacteriën zijn ongevoelig geworden voor dat antibioticum, ze zijn resistent. Wanneer deze bacteriën zich weer kunnen voortplanten, ontstaan alleen nog maar bacteriën met dezelfde erfelijke eigenschappen.Er zijn verschillende soorten resistentie het kan zowel natuurlijk of verworven zijn. Ook deze verworvenheid kan op een aantal verschillende manieren ontstaan. Het verschil tussen deze twee soorten resistentie zou een goed startpunt voor je onderzoek kunnen zijn.

MRSA

De bekendste resistentie bacterie is MRSA, ook wel bekend als de ‘ziekenhuisbacterie' een bacterie die op zich onschadelijk is, tenzij er sprake is van verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen. De bacterie is resistent voor de meeste antibiotica en daarom erg gevaarlijk voor al zieke mensen, maar er zijn nog wel een aantal behandelingsmogelijkheden.De MRSA problematiek steekt regelmatig de kop op en zorgt soms voor grote problemen in ziekenhuizen, het zou daarom een interessant onderwerp voor je onderzoek kunnen zijn.

onderzoeksvragen

Resistentie
Wat is resistentie precies?

Antibiotica
Wat doet antibiotica in het lichaam?

Oorzaak
Waardoor wordt resistentie veroorzaakt?

Voorkomen
Hoe kan resistentie voorkomen worden?

MRSA

Wat is het probleem met de MRSA bacterie?