Inleiding 

Hartritmestoornis is een aanduiding voor vele verschillende soorten stoornissen van het hartritme. De meeste stoornissen komen pas voor bij mensen op oudere leeftijd maar het komt ook regelmatig voor dat mensen al op jonge leeftijd last krijgen van hartritmestoornissen. Wanneer het hart zo nu en dan een zetje nodig heeft om op gang te blijven is een pacemaker een goede oplossing. Een pacemaker is een klein elektronisch apparaatje dat ervoor zorgt dat het hart in een juist ritme blijft kloppen.

Het hart 

Het menselijk hart bestaat uit vele onderdelen waarvan de kamers en boezems samen met de sinusknoop en de av-knoop de belangrijkste zijn met betrekking tot het hartritme. Vanuit de aderen stroomt er bloed in de hartboezems. Deze boezems trekken ongeveer een keer per seconde samen doordat ze een impuls krijgen van de sinusknoop. Door het samentrekken van de boezems komt het bloed in de hartkamers terecht. Hier gebeurt in principe hetzelfde als in de boezems. De hartkamers krijgen hier een impuls van de av-knoop waarna de kamers samentrekken en het bloed de aderen in wordt gepompt. In het geval dat of de sinusknoop of de av-knoop niet goed functioneert, kan dat leiden tot hartritmestoornissen. In dat geval kan een pacemaker uitkomst bieden. Deze neemt de impuls over van de sinus- of av-knoop als deze geen impuls geeft en zorgt dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen.

Implantatie 

Een pacemaker wordt doorgaans bij mensen onder hun linkersleutelbeen geplaatst. Vanaf de positie waar de pacemaker wordt ingebracht worden de elektrodes die het hart van de impulsen moet gaan voorzien via de sleutelbeenader en de grote holle ader naar het hart worden geschoven. In het hart haken de elektrodes zich doormiddel van een weerhaakje vast aan de binnenzijde van het hart. Naast de hier beschreven methode is het in sommige gevallen ook mogelijk dat de elektrodes aan de buitenzijde van het hart worden bevestigd. Hiervoor is het noodzakelijk een openhartoperatie te ondergaan.

onderzoeksvragen

Hart
Hoe werkt het menselijke hart en wat doet een pacemaker precies om de werking van het hart te verbeteren?

Soorten
Wat voor soorten pacemaker bestaan er en hoe werken deze verschillende soorten? Bij wat voor soort hartaandoening wordt welke soort pacemaker toegepast?

Implantatie
Hoe wordt een pacemaker geïmplanteerd en wat zijn de risico’s?

Toekomst

Pacemakers leveren nog wel eens problemen op bij metaaldetectors en worden ooit stilgelegd door mobiele telefoons. Wat zijn de vooruitzichten voor de toekomst om hier verbetering in aan te brengen?