Inleiding 

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van overgewicht en recent onderzoek heeft een verrassende oorzaak gevonden: de centrale verwarming. De gemiddelde temperatuur in huis is de laatste tientallen jaren behoorlijk gestegen, in het Verenigd Koninkrijk zelfs van 13° C naar 18° C. Mensen verbranden daardoor minder energie als ze in hun huis zijn en worden daardoor dikker.

De temperatuur van het menselijk lichaam is 37°C, veel warmer dan de gemiddelde omgevingstemperatuur. Door het grote verschil verlies je de hele dag warmte aan je omgeving. Hoe kouder het is, hoe meer warmte je natuurlijk verliest en hoe meer energie het lichaam moet verbranden om de 37°C te behouden. Maar ook als de omgevingstemperatuur veel hoger is dan de lichaamstemperatuur verlies je veel energie (denk maar aan de sauna).

Temperatuur Neutrale Zone 

Het midden tussen te warm en te koud wordt de temperatuur neutrale zone (TNZ) genoemd en is dus de temperatuur waarbij je het minst energie verliest. Doordat mensen hun huis verwarmen tot binnen deze TNZ wordt er door die personen minder energie verbrand.

Onderzoek naar overgewicht richt zich vaak op eetgedrag of te weinig beweging. Toch is het belangrijk om te zoeken naar meerdere oorzaken van overgewicht, want het is een steeds groter wordend maatschappelijk probleem. Nu moet er nog gekeken worden of een paar graden minder in huis ook echt een verschil maakt!

onderzoeksvragen

Benodigde energie
Hoeveel energie verbrand een lichaam om bij een bepaalde temperatuur de lichaamstemperatuur te behouden?

Ideale huiskamer temperatuur
Wat is de ideale temperatuur om een huis te verwarmen?

omgevingstemperatuur en gewicht

Als mensen hun omgevingstemperatuur verlagen, verliezen ze dan ook gewicht?