InleidingĀ 

Muggen kennen we allemaal, maar heb je er wel eens over nagedacht om je profielwerkstuk er over te doen? In Nederland blijft de irritatie van muggen beperkt tot irritant gezoem en jeukende bulten, in tropische landen zijn ze daarnaast vaak de verspreider van ziektes.

Muggen heb je in veel verschillende soorten en maten. De bekendste zijn ongetwijfeld de steekmuggen. Er zijn ook muggen die meer lijken op vliegen dan op muggen, andere muggen zou je voor vlinders kunnen aanzien. Steekmuggen is eigenlijk een verkeerde naam, want ze bijten in plaats van steken. Van deze muggen bijten alleen de vrouwtjes, omdat ze bloed van hun slachtoffer nodig hebben om eitjes te maken. Om te overleven leven ze verder van nectar en als de muggen nog larve zijn van algen en kleine waterdiertjes. Steekmuggen leven een paar weken.

Ziektes

Muggen zijn de verspreider van onder andere malaria en de West-Nijlziekte. Zonder muggen zou er geen malaria bestaan. Malaria was bijna verdwenen door de vernietiging van muggen door het gif DDT. De muggen werden echter door verkeerde bestrijding resistent voor DDT, later werd DDT verboden vanwege vervelende gevolgen voor het milieu zodat malaria nu nog steeds bestaat. Wereldwijd sterven 1 op de 17 mensen aan een ziekte verspreid door muggen. Na de afschaffing van DDT zijn nieuwe vormen van bestrijding ontdekt, waaronder een schimmel die muggen van binnen uit vernietigt. De ziektes komen vooral voor in ontwikkelingslanden in de tropen, wat de bestrijding nog eens bemoeilijkt.

Op jacht

Het is niet precies duidelijk hoe muggen hun slachtoffer weten te vinden. Bekend is dat het visuele zicht wordt gebruikt, verder spelen temperatuursverschillen en geur een rol. Uit een recent Nederlands onderzoek blijkt dat muggen afkomen op de zweetlucht van voeten. Omdat er nog veel onduidelijkheid over de rol van geur bestaat, is het leuk om hier een onderzoek naar te doen. Je kunt onderzoeken op welke geuren muggen afkomen, en welke geuren muggen juist afschrikken. Om dit te onderzoeken zul je een goede onderzoeksopstelling nodig hebben! Werkt een citroenplant tegen muggen? Klopt het dat muggen afkomen op zweetvoeten? En maakt de persoon waar die voeten toe behoren nog uit? Heeft adem (CO2) nog invloed?

Overige informatie: http://www.hanze.nl/home/Schools/Instituut+voor+Life+Science+Technology/Nieuws/Berichten/Onderzoeker+Knols+bestrijdt+de+malariamug.htm

onderzoeksvragen

Afschaf DDT
Wat zijn de economische, maatschappelijke en milieukundige gevolgen van de afschaf van DDT? Is het een goede of slechte beslissing geweest om DDT af te schaffen?

Strategie
Wat is een goede strategie om ziektes als malaria en de West-Nijlziekte te bestrijden?

aantrekken of afschrikken

Wat trekt muggen aan en wat schrikt muggen af?