Inleiding

Hoewel in Nederland al sinds 1959 al geen gevallen van malaria geconstateerd zijn, is malaria wereldwijd nog een groot probleem. Jaarlijks sterven naar schatting ongeveer 1 miljoen mensen aan deze ziekte. Vooral in landen rondom de evenaar vormt de ziekte, die doorgaans wordt overgebracht door de zogeheten malariamug, een groot probleem. In Afrika wordt 20% van de kindersterfte toegeschreven aan malaria.

Besmetting en verloop 

De meest voorkomende manier van besmetting is door een muggenbeet van een met malaria besmette malariamug. Door deze beet komen eencellige parasieten in het bloed terecht waar de parasieten zich in rode bloedcellen zullen gaan delen tot deze bloedcel vernietigd is. Als de rode bloedcel vernietigd is, zal de parasiet zich verplaatsen naar andere rode bloedcellen om daar hetzelfde uit te richten. Na verloop van tijd kan bloedarmoede optreden en wanneer de geïnfecteerde persoon niet behandeld wordt is de kans groot (95%) dat de persoon aan malaria overlijdt. Malariabesmetting is te herkennen aan steeds weer terugkerende koortsaanvallen die gepaard gaan met koude-rillingen en braken.

Behandeling

Wanneer een persoon besmet is met de malariaparasiet is een snelle behandeling van groot belang. Er is een uitgebreid assortiment aan middelen beschikbaar waarmee malaria wordt behandeld. In veel gebieden is de malariaparasiet echter resistent voor een groot deel van deze middelen, waardoor het voortdurend noodzakelijk blijft om nieuwe middelen te zoeken om de malariaparasiet mee te bestrijden. Naast de zoektocht naar nieuwe middelen om de ziekte te genezen is men ook al jaren op zoek naar een vaccin tegen de malariaparasiet. In Nederland is in 2008 een vier jaar durend project gestart waarbij wetenschappers uit Leiden en Nijmegen in samenwerking met een Amerikaans Biotechnologiebedrijf een vaccin gaan ontwikkelen.

onderzoeksvragen

Koortsaanvallen
Een met malaria besmet persoon zal om een bepaald aantal uur een koortsaanval krijgen als gevolg van de besmetting. Waardoor wordt deze koortsaanval veroorzaakt en waarvan is periode tussen de koortsaanvallen afhankelijk?

Behandeling
Er zijn verschillende middelen op de markt om malariabesmetting te behandelen. Wat doen deze middelen met de parasiet en wat heeft het middel voor invloed op het menselijk lichaam zelf?

Immuniteit

Door continue herinfectie is het mogelijk enige vorm van immuniteit tegen malaria op te bouwen. Wat is immuniteit precies en hoe zal het menselijk lichaam in dit geval reageren op een muggenbeet door een malariamug.