Leukemie

Leukemie is een kanker aan de weefsels in het beenmerg waar de witte en rode bloedcellen en de bloedplaatjes gemaakt worden. Daardoor worden er in verhouding te weinig rode bloedcellen en bloedplaatjes gevormd. De celdeling wordt geremd door de kanker aan het beenmerg, waardoor leukemiepatiënten last van bloedarmoede (anemie) of infecties krijgen.

Leukemie, ook wel bloedkanker genoemd, kan worden bestreden met chemotherapie. Er bestaan verschillende typen chemotherapie. Het principe van een chemotherapie bij leukemie berust op het uitroeien van leukemische cellen zodat er in het beenmerg weer genoeg rode bloedcellen en bloedplaatjes kunnen worden aangemaakt. De leukemische cellen kunnen worden uitgeroeid door medicijnen met een celdeling-remmende werking: cytostatica. Deze medicijnen hebben echter ook een remmende werking op normale beenmergcellen. Hierdoor kan er door zo'n behandeling een levensbedreigend tekort ontstaan aan rijpe bloedcellen. Het is dus van belang precies te weten welke bijwerkingen een behandeling met zich mee brengt. Voor je profielwerkstuk kun je denken aan de volgende vragen:

· Welke soorten leukemie bestaan er?

· Hoe wordt er bepaald welke soort leukemie een patiënt heeft?

· Welke soorten chemokuren bestaan er?

· Welke behandeling is het meest geschikt voor welk type leukemie?

Behalve chemotherapie zijn er ook nog allerlei andere soorten behandelingen om leukemie te bestrijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een beenmergtransplantatie of een stamceltransplantatie. Wil je je voor je profielwerkstuk verdiepen in deze technieken, ook dan kun je bij de Universiteit Twente terecht.

onderzoeksvragen

Soorten leukemie
Welke soorten leukemie bestaan er?

Diagnose
Hoe wordt er bepaald welke soort leukemie een patiënt heeft?

Soorten chemokuren
Welke soorten chemokuren bestaan er?

Behandelingen

Welke behandeling is het meest geschikt voor welk type leukemie?