Inleiding 

Het menselijk lichaam heeft een eigen interne klok. In de hersenen bevindt zich de suprachiasmatische kern een groep hersencellen ter grootte van een graankorrel, die voor het hele lichaam de tijd bijhoudt en die de klok in de rest van het lichaam gelijk zet. De suprachiasmatische kern bepaalt de tijd door middel van het opbouwen en afbreken van eiwitten, maar ook door met speciale lichtreceptoren in het oog de hoeveelheid daglicht te meten. Het ritme dat hierdoor ontstaat en waar het lichaam zich aan houdt heet het circadiane ritme.

Het circadiane ritme bepaalt veel zaken in het lichaam, zoals de temperatuur, het volume van de urineblaas (daarom plas je 's nachts minder dan overdag) en natuurlijk het slaap/waak ritme.

In de war

Het circadiane ritme werkt heel nauwkeurig. Het is zelfs onderzocht dat één cyclus 24 uur en 11 minuten ± 16 minuten duurt. Het ritme wordt mede door het meten van daglicht dagelijks gelijk gezet met de 24-uurscyclus van de aarde. Alleen twee keer per jaar wordt het systeem helemaal in de war gebracht: als we de klok verzetten van wintertijd naar zomertijd of andersom. Hoewel we er niet altijd heel veel van merken duurt het voor het lichaam minstens een paar dagen om de klok weer helemaal gelijk te zetten. Dit is bijvoorbeeld te merken doordat op de maandag na het verzetten van de klok er minder files zijn. Sommige mensen blijven iets langer liggen waardoor het verkeer meer gespreid de weg op gaat.

onderzoeksvragen

invloed op prestatie
Is er een verminderde prestatie meetbaar na het verzetten van de klok?

verschil tussen de overgangen

Is er een verschil in prestatie tussen zomertijd-wintertijd en wintertijd-zomertijd?